Analist Barclays Capital: "Constructia de zgarie-nori prezice caderea economica in tarile in care sunt ridicati"
Constructia de zgarie-nori ar putea indica o corectie economica iminenta in tarile in care sunt ridicati, potrivit analistilor Barclays Capital, care au stabilit "o legatura nesanatoasa" intre cele mai inalte cladiri din lume si crizele financiare in ultimii 140 de ani, potrvit CBC News.
Boom-ul zgarie-norilor din China si India ar putea fi un semn ca cele doua tari se indreapta catre un declin economic imediat.
In prezent, in China se afla jumatate din zgare-norii in constructie din intreaga lume. In aceasta categorie intra doar cladirile cu inaltimea de peste 240 de metri.
India, tara cu numai doi zgarie-nori, se afla la inceputul unei dezvoltari puternice pe aceasta zona, avand 14 atfel de cladiri in constructie, inclusiv al doilea cel mai inalt turn din lume, in capitala financiara a tarii, Mumbai.
Istoric, constructia de zgarie-nori a fost caracterizata de explozii de activitate intensa, dar sporadica, care coincid cu accesul facil la credit, cresterea pretului terenurilor si optimist exagerat. De multe ori, insa, pana la terminarea zgarie-norilor, economia intra deja in recesiune, a afirmat Andrew Lawrence, analist la Barclays Capital.
Impactul crizelor economice asupra unor zgarie-nori celebri
Marea Depresiune a lovit chiar in perioada in care se finaliza constructia unor cladiri ce doborau recorduri de inaltime, precum 40 Wall Street, Chrysler Building si Empire State Building. Toate cele trei au fost terminate in 1929-1931.
Criza economica si cea a ptrolului din anii '70 au coincis cu finalizarea turnurilor gemene din New York in '72 si '73, respectiv a Sears Tower in Chicago in '74. Criza financiara din Asia a lovit odata cu terminarea turnurilor Petronas in 1997, in Kuala Lumpur.
In prezent, turnul Burj Khalifa din Dubai, terminat in 2010, este cea mai inalta cladire din lume. In timpul constructiei, Dubai aproape a intrat in faliment, in contextul crizei mondiale. "Din fericire pentru economia mondiala, nu exista la acest moment in constructie un turn care sa depaseasca inaltimea turnului Burj Khalifa", scriu analistii de la Barclays.
Semne mai rele sunt insa in China si India. In China se afla 53% din cei 124 de zgarie-nori in constructie la nivel mondial. Aproximativ patru cincimi din aceste cladiri sunt ridicate in orase de nivel doi sau chiar trei, departe de zonle dezvoltate de coasta. Potrivit Barclays, aceasta este o "dovada a amplificarii bulei din sectorul constructiilor".
Piata imobiliara din China a inceput deja sa aiba probleme, afirma Lawrence. Numarul de proprietati vandute in Beijing si Shanghai a scazut cu 40-50%, iar dezvoltatorii au coborat preturile cu 5-20%.
In India, creditele neperformante, o mare parte din aceastea fiind legate de proiecte imobiliare, au crescut cu aproape o treime in prima jumatate a anului fiscal, de peste trei ori media anuala incepand din 2006, potrivit Bancii Indiei. "Acest boom al constructiilor din India si China ar putea fi o simpla reflectare a alocarii gresite a capitalului, situatie care ar putea conduce la o corectie pentru cele mai mari doua economii din Asia in cinci ani", se arata in nota Barclays.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: