Numerosi economisti apreciaza ca iesirea Greciei din zona euro reprezinta doar o chestiune de timp si ca asistam in fapt la un faliment ordonat al economiei elene. Analistii site-ului american de informatii financiare MarketWatch demonteaza zece mituri cu privire la viitorul zonei euro care circula in mediile internationale de business.

1. "Grecia este o tara mica."

Economia Greciei contribuie cu doar 2,5% la PIB-ul zonei euro, iar ponderea ei continua sa scada, dar multi analisti omit faptul ca statul elen reprezinta a opta economie ca marime din zona euro. Mai mult de jumatate din membrii uniunii monetare - Cipru, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia si Slovenia - sunt economii mai mici, fapt ce explica eforturile liderilor europeni de a mentine pe linia de plutire economia elena.

2. "Angela Merkel il sustine pe Nicolas Sarkozy pentru obtinerea unui nou mandat de presedinte, deoarece crede ca il va ajuta sa castige."

Este irelevant. Cancelarului german nu i-a placut niciodata stilul lui Sarkozy, dar se gandeste ca, indiferent de formatiunea care va prelua puterea la Paris, Franta trebuie sa ramana aliatul Germaniei in lupta anti-criza. In realitate, Merkel se implica in alegerile din Franta pentru a arata electoratului ca are un rol activ in Europa si ca-i pasa de viitorul Europei.

3. "Daca Sarkozy va castiga, Franta si Germania vor fi unite in eforturile lor de a combate criza datoriilor."

Nu este adevarat, deoarece Sarkozy va initia probabil un referendum cu privire la pactul fiscal european daca va fi reinvestit in functia de presedinte al Frantei. In ultimii 60 de ani, indiferent de partidul care s-a aflat la guvernare, Franta a respins categoric propunerile de cedare a suveranitatii in probleme bugetare catre institutiile europene.

Citeste continuarea pe www.zf.ro