Vesti bune pentru toti soferii din Romania. O lege considerata de multi abuziva a fost modificata
Cei care sunt prinsi fara rovigneta vor plati cu 130 de lei mai putin decat pana acum, potrivit unei legi care a fost adoptata marti in Parlament. Marele avantaj vine insa din faptul ca oamenii nu vor incasa o a doua penalizare, pana cand nu primesc prin posta procesul verbal pentru prima greseala inregistrata in trafic.
Dupa cateva zeci de mii de procese impotriva CNADNR, parlamentarii au modificat in sfarsit legea pe care multi soferi o considera abuziva
Pana acum soferii prinsi fara rovinieta erau pusi sa plateasca de doua ori pentru aceeasi greseala. Aveau de achitat o amenda de 250 de lei, dar si un tarif de despagubire de 28 de euro perceput de Compania de Drumuri.
Potrivit noii legi, tariful de despagubire dispare si ramane doar amenda.
"Era vorba despre o dubla sau o multipla despagubire pentru un singur prejiudiciu. Era ilegal, era neconstitutional", a spus avocatul Gheorghe Piperea.
CNADNR avea la dispozitie sase luni pentru a instiinta un sofer ca a fost amendat. Multi conducatori auto au adunat fara sa stie zeci de amenzi pana cand primeau acasa plicul pentru prima dintre ele si isi dadeau seama ca ceva este in neregula. 80.000 de soferi au primit mai mult de o amenda anul trecut.
"Amenda plus despagubirea ajungeau sa fie mai scumpe decat masina pe care o cumparai", a mai spus Piperea.
Numarul record de amenzi pe care le-a primit un sofer a fost de 217, a declarat Lucian Calmus, director adjunct Directia comerciala CNADNR
Astfel de situatii nu se vor mai repeta. Acum procesul verbal se va intocmi si se va comunica in maximum 30 de zile lucratoare. Iar in tot acest timp soferul nu va avea cum sa fie amendat a doua oara.
Insa poate cea mai importanta modificare apare la Articolul 8, aliniatul 1, unde "fapta de a circula fara rovinieta " se transforma din "contraventie", intr-o "contraventie continua". Avocatul Gheorghe Piperea ne explica.
"Daca patrunzi pe drumurile nationale de mai multe ori, nu vei fi sanctionat decat o singura data, pentru ca este vorba de o singura infractiune. Daca sunt prins fara rovinieta de mai multe ori pe parcursul unui an, nu platesc decat o singura amenda".
CNADNR are alta interpretare
"Daca cineva va fi prins fara rovinieta va putea sa-si plateasca amenda si sa nu mai plateasca rovinieta timp de un an?
Nu, daca nu isi achzitioneaza rovinieta si este identificat din nou va plati alta amenda", a spys Calmus.
Este sigur insa ca toti soferii care au contestat amenzile primite pana acum nu vor trebui sa achite decat amenda, nu si contravaloarea rovinietei ca si pana acum. De pe 26 iunie, toti soferii pot verifica pe site-ul CNADNR daca masina pe care o conduc are sau nu o rovinieta valabila.