Ungaria a rambursat toti banii imprumutati in timpul crizei din 2008 si asteapta imbunatatirea ratingurilor de catre agentiile de evaluare
Budapesta, Ungaria
Guvernul ungar a anuntat, miercuri, ca a finalizat rambursarea creditelor in valoare de 20 de miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala pentru a ajuta autoritatile de la Budapesta sa depaseasca criza financiara din 2008, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
Ultima transa, in valoare de 1,5 miliarde de euro, care trebuia rambursata Comisiei Europene, a fost achitata saptamana trecuta, a precizat ministrul Economiei, Mihaly Varga.
Acesta si-a exprimat speranta ca rambursarea datoriilor contractate in 2008 va contribui la imbunatatirea ratingurilor atribuite Ungariei de marile agentii de evaluare, care, in prezent, mentin obligatiunile ungare in categoria investitiilor cu caracter speculativ.
Lovita de criza financiara mondiala din 2008, Ungaria a obtinut un pachet de sprijin de 20 de miliarde de euro, compus dintr-un imprumut de 6,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, 12,5 miliarde de euro de la Fondul Monetar International si 1 miliard de euro de la Banca Mondiala. La insistentele premierului Viktor Orban, Ungaria si-a achitat anticipat datoria catre FMI inca din anul 2013.
Potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), Romania mai are de platit, pana in 2023, peste 4,88 miliarde de euro catre Banca Mondiala si Uniunea Europeana din imprumutul stand-by contractat in 2009. Cea mai mare suma va merge catre UE, respectiv 3,8 miliarde euro.
In 2016, Romania trebuie sa plateasca 113 milioane euro Uniunii Europene si Bancii Mondiale, suma care reprezinta plati de dobanzi si comisioane, dupa ce, in 2015, Romania a platit peste 1,83 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. De asemenea, 2015 a fost si anul in care a fost achitat imprumutul de la FMI.
Pe acelasi subiect: