Umilit si cu banii pierduti. Asa s-a trezit un sofer din Constanta, dupa o excursie in Europa VIDEO
Odata ce a intrat in Croatia a fost aruncat dupa gratii: vamesii i-au spus ca masina pe care o conduce, in valoare de 9.000 de euro, este furata. A ramas fara grai pentru ca stia ca doua institutii ale statului nostru, Politia Romana si RAR-ul, verificasera acel vechicul atunci cand il cumparase si il inmatriculase. Iar acum nu are pe cine sa traga la raspundere.
Tanarul a cumparat masina anul trecut de la un barbat din Craiova. Conform procedurii, autoturismul a fost verificat la RAR, iar inspectorii de aici i-au eliberat un certificat de autenticitate, in baza caruia noul proprietar a putut inmatricula masina pe numele lui. Si a plecat linistit in vacanta.
"Cand veneam din Franta, la vama cu Croatia, la controlul vamal mi-au cerut actele si mi-au zis ca masina e furata, m-au tinut inchis la carcera 12 ore, dupa care mi-au dat drumul, dar mi-au spus ca masina a fost retinuta si m-au trimis acasa, cu mijlocul de transport in comun", povesteste Mihai Mititelu.
Odata ajuns acasa, Mihai a mers la ofiterii de la Furturi Auto, pentru verificari. Surpriza: in baza lor de date, autoturismul nu figura furat. Insa masina luase deja drumul Frantei, catre cel care reclamase inca din 2004 furtul. Pagubitul nostru are si o hartie oficiala in acest sens, care nu le-a fost insa de ajuns celor de la Taxe si Impozite. Nu vor sa dea autoturismul in scadere si pace.
Nici nu e de mirare, avand in vedere ca tocmai autoritatile implicate nu pot spune ce s-a intamplat. Mai ales ca masina a fost inmatriculata de trei ori in Romania, adica - cel putin teoretic - autoturismul a fost verificat de trei ori, in toata tara.
"Nici o masina care este in aceasta situatie pe care ati prezentat-o nu poate trece de RAR pentru ca este verificata, iar daca este furata intra intr-o ancheta, urmeaza ca in perioada urmatoare sa facem verificari", explica Tudorel Calapod, director RAR Constanta.
"Prima modalitate de a efectua o verificare este aceea de a stabili daca exista concordante intre seria de sasiu inscrisa pe acte si seria poansonata pe autovehicul. Daca falsurile sunt bine facute aceste nu pot fi depistate cu ochiul liber", spune Ciprian Sobaru, inspector principal RAR Constanta.
Tanarul nu s-a lasat convins de astfel de explicatii si a depus plangeri impotriva RAR Constanta si a Serviciului de Inmatriculari.
"Acum se pune problema cine suporta consecintele faptului ca dumnealui a cumparat legal o masina a verificat o legal si a ramas fara bani", precizeaza Ioan Cristinel, avocatul pagubitului.
Specialistii cred ca de vina sunt francezii, care nu ar fi anuntat furtul in aceleasi baze de date la care avem si noi acces.