S-a schimbat legea. Ce pot face soferii lasati fara permis
Soferii lasati de politisti fara permis isi mai pot conduce multa vreme masina daca vor ataca sanctiunea in instanta. Obligat de Curtea Constitutionala, guvernul a modificat legea care spunea ca prima decizie a judecatorilor este definitiva in aceste cazuri. Acum, indisciplinatii din trafic pot merge pana la recurs cu procesul, iar magistratii se tem ca vor fi sufocati de plangeri.
Domnul Costel Kuti a fost oprit de politie si lasat fara permis pentru o luna. Nemultumit, omul a contestat amenda si suspendarea permisului. Astazi, la primul termen de judecata, Costel Kuti a cerut instantei sa-i permita sa-si aduca un martor in aparare: o ruda care se afla in masina in momentul la care a fost oprit si sanctionat. Procesul cu politia se va relua la inceputul lunii februarie. Iar pana cand magistratii vor da o decizie definitiva, el va conduce in baza unei dovezi de circulatie.
"O sa contest si daca pierd la prima instanta, o sa merg pana la capat pentru ca am dreptate", a spus Kuti.
Aceasta procedura de recurs a existat si pana in 2010. Atunci, prin mica reforma a sistemului judiciar, posibilitatea de a contesta decizia primei instante a fost insa eliminata. Prin aceasta masura, responsabilii sperau ca vor evita supra-aglomerarea tribunalelor. Dar masura a fost declarata neconstitutionala, iar Guvernul s-a vazut obligat sa renunte la ea.
In acest moment, un sofer care si-a pierdut permisul ataca decizia la prima instanta si mai are dreptul si la recurs. Iar procesul dureaza luni bune.
Politia Rutiera spune ca in general soferii carora li se suspenda permisul contesta sanctiunea. Cei care primesc doar o amenda prefera sa o plateasca.