Prima statie a fost deschisa pe Soseaua Chitila din Bucuresti, urmand ca celelalte sa fie inaugurate in Bucuresti, Baia Mare, Campulung Moldovenesc si Timisoara.

Incarcarea este gratuita, iar investitiile in statii noi cu puncte electrice de incarcare vor fi finalizate pana la sfarsitul anului si sunt de 10 milioane dolari, potrivit companiei.

“Tendintele globale si transformarile de business din domeniul industriei de petrol si gaze sunt subiecte pe care le urmarim indeaproape. Chiar daca piata automobilelor electrice din Romania se afla intr-o faza incipienta, nu putem ignora preocuparea internationala in ceea ce priveste diversificarea surselor de energie si incercam sa implementam noi tehnologii pentru a ne dezvolta gama de produse si servicii, precum si pentru a satisface nevoile clientilor, avand in acelasi timp grija de mediul inconjurator”, a precizat directorul general al companie Rompetrol Downstream, Vlad Rusnac, citat de News.ro.

Alimentarea la statiile de incarcare electrica se efectueaza prin curent alternativ si curent continuu de 22 kW, fiind astfel compatibile cu orice tip de autovehicule vandute in Europa si Asia.

Datorita noilor tehnologii, pot fi alimentate doua masini in acelasi timp, astfel ca un vehicul electric poate sa-si incarce bateria la 80% din capacitatea sa in doar 20 de minute, comparativ cu 7-8 ore, timpul necesar pentru incarcarea obisnuita.

”Statia de incarcare electrica rapida este in linie cu programul strategic al Romaniei, parte din strategia UE in domeniul energiei alternative, fiind un proiect sustenabil destinat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera si costurile legate de combustibil”, a precizat Rompetrol.

Incepand cu 2014, cand a fost initiat proiectul de rebranding al benzinariilor, pana in 2017, valoarea totala a investitiilor KMG International in sectorul de retail depaseste 70 milioane de dolari. 

Rompetrol investeste 12 mil. dolari in deschiderea de benzinarii noi

Rompetrol Downstream, companie controlata de grupul kazah de stat KazMunayGas, si-a programat in acest an 12 milioane dolari pentru deschiderea a zece benzinarii la nivel national, pana acum fiind inaugurate deja trei, iar restul de sapte vor fi deschise pana la finalul anului, a declarat vineri directorul general al companiei, Vlad Rusnac.

Am deschis trei pana acum. Alte trei se vor deschide in perioada imediat urmatoare, sfarsitul lunii mai, inceputul lui iunie, in Campulung Moldovenesc, Bucuresti si Baia Mare. Alte patru vor fi inaugurate mai spre sfarsitul anului”, a spus Rusnac, prezent la inaugurarea primei benzinarii Rompetrol dotata cu statii de incarcare a masinilor electrice.

Investitia totala in cele zece benzinarii se ridica la circa 12 milioane dolari. Benzinarii vor fi deschise si in Timisoara si Sovata, in functie de ”cat de repede se primesc autorizatiile”.

In planul nostru de dezvoltare pentru perioada 2018-2022 planificam sa construim statii pe toate tronsoanele noi de autostrada care vor fi deschise. Dar va fi prin licitatie”, a mai spus Rusnac.

Masinile electrice patrund puternic in Romania

Romania are, in prezent, o infrastructura slaba pentru alimentarea masinilor nepoluante, cu doar cateva zeci de statii de incarcare in toata tara. Totusi, ultimele date oficiale arata ca masinile cu "emisii zero" sunt tot mai cautate si pe piata romaneasca.

Datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) arata ca numarul masinilor hibride si electrice cumparate de romani in primele patru luni ale acestui an a crescut cu 181% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 548 de unitati.

In 2016, in Romania au fost vandute 1.183 masini electrice si hibride, comparativ cu 496 de vehicule in 2015.

Prima companie care a demarat o retea extinsa de statii electrice in Romania este retailerul Kaufland, in parteneriat cu producatorul de energie regenerabila Renovatio. Kaufland a anuntat, in august 2016, ca va dispune de o retea de 12 puncte de incarcare in Romania pana la finalul acestui an.

De asemenea, in luna ianuarie, Electrica, companie care detine trei din cele opt distributii regionale de energie electrica din Romania, si OMV Petrom, principala companie petroliera din Romania, au inaugurat prima statie de incarcare rapida pentru masini electrice intr-o benzinarie OMV, tot un proiect pilot.

Companiile au anuntat atunci ca vor instala puncte de incarcare rapida a masinilor electrice in Bucuresti, in patru benzinarii OMV si la sediile centrale ale OMV Petrom (Petrom City) si Electrica.

Potrivit specialistilor din sector, marele avantaj al masinii electrice il reprezinta costul redus pentru alimentare in comparatie cu masinile care folosesc carburanti clasici. Totusi, masinile electrice sunt in continuare semnificativ mai scumpe decat masinile care folosesc carburanti clasici.

Compania KMG International desfasoara operatiuni majore in rafinare si petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale in 11 piete principale. In Romania, grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an si cea mai mare unitate de profil, rafinaria Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune din 1905, dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL si sase depozite.