Programul “Rabla” ar putea demara la inceputul lunii iunie. Cei care vor sa cumpere o masina electrica primesc pana la 6.000 euro
Masina electrica
Guvernul a adoptat, miercuri, un memorandum care accelereaza debutul programului “Rabla”, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu. In acest context, programul ar putea demara la inceputul lunii iunie.
Memorandumul prevede incadrarea masurii ajutorului de minimis pentru ''Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national'' pentru anul 2016, sub forma de fonduri nerambursabile din veniturile Fondului pentru mediu, in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman, in limita fondurilor prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, memorandumul referitor la Programul 'Rabla' reprezinta o formalitate necesara Ministerului Finantelor Publice, iar conditiile si sumele alocate acestui program nu se schimba.
Dupa semnarea Ordinului de ministru privind derularea programului 'Rabla', lucru care se va intampla cel tarziu joi, 19 mai, va incepe incepe etapa de validare a producatorilor si dealerilor, cel mai probabil saptamana viitoare. Aceasta etapa va dura intre 7 si 10 zile.
Sursele citate au precizat ca Programul 'Rabla' ar putea demara efectiv la inceputul lunii iunie, potrivit Agerpres.
Valoarea totala a programului in acest an este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei "Rabla Plus", prin care romanii pot cumpara masini electrice 100%.
Din datele oficiale, reiese ca, pentru acest an, programul clasic "Rabla" va avea un buget de 145 de milioane de lei, iar valoarea tichetului va fi tot de 6.500 de lei ca si in anul anterior. In program sunt admise la casare masinile vechi mai vechi de 8 ani. La fel ca si in 2015, vor exista eco-bonusuri, respectiv de 750 lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt, dar si pentru automobilele hibrid, astfel incat cumparatorii vor putea intra in posesia a maximum 9.000 de lei.
Pe de alta parte, in cazul programului "Rabla Plus" va exista, pe de o parte, o prima de 5.000 de lei acordata celor care vor sa cumpere un automobil nou hibrid, iar pe de alta parte de 20.000 de lei pentru o masina 100% electrica.
Noutatea este ca persoanele care vor sa aplice la "Rabla Plus" nu sunt obligate sa caseze o masina veche. Daca, insa, cei care vor casa o masina veche au in plan achizitionarea unei masini electrice, pot intra in posesia unui tichet valoric de 6.000 de euro.
Estimarile Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) arata ca pentru editia din acest an a Programului "Rabla" vor fi scoase din uz 20.000 de masini vechi, mai vechi de opt ani.
Pe acelasi subiect: