Cum se comporta o masina electrica la crash test! Video!
Volvo a prezentat la salonul auto de la Detroit un crash test facut cu modelul electric C30, pentru a demonstra pe de o parte ca siguranta este o prioritate pentru marca si in cazul autovehiculelor electrice iar pe de alta parte ca sistemul de baterii este protejat in eventualitatea unui impact ce ar putea provoca un incendiu.
Pe langa avantajele cunoscute tuturor, masinile electrice si cele hibrid prezinta si noi riscuri pentru pasageri. In situatia unui accident se pot produce incendii. Bateriile cu Litiu sunt extrem de inflamabile odata cu ruperea carcasei si nu se pot stinge cu apa.
Din acest motiv, protectia sistemului in cazul impactului este foarte importanta.
Crash testul demonstreaza ca in situatia unui accident, componentele de inalt voltaj sunt afectate foarte putin sau chiar deloc.
Practic, sistemul de baterii este separat in doua parti. O parte este situata sub scaunele din fata, iar cealalta in zona din spate a masinii, in locul in care la o masina clasica se afla rezervorul.
Impactul s-a produs in cazul acestui test la o viteza de 64 km/h. Bateriile au fost incarcate complet inaintea testului si in conditiile date sistemul electric al masinii a ramas intact. La fel ca si in cazul masinilor clasice, forta impactului a fost absorbita de sasiu si elementele caroseriei.
In aproximativ 50 de milisecunde de la lovitura, sistemul electric a fost automat dezactivat pentru a fi evitat orice scurtcircuit, imediat dupa declansarea airbag-urilor.
Carsh testul Volvo C30 Electric a fost potrivit specialistilor un success in privinta sigurantei pasagerilor.
Date tehnice Volvo C30 Electric:
Motor electric :82 kW
Viteza maxima: 130 km/h
Acceleratie 0-100 km/h: 10.5 secunde
Baterii Litiu-Ion:24 kWh
Incarcare: 230V, 16A, 10A, 6A
Timp reiancarcare: 8-10 ore
Autonomie: 120-150 km
Greutate baterii: 2 x 140 kg
Pe acelasi subiect: