Imagini extraterestre din mileniul trecut. Inventia din anii 2000, complet anulata. VIDEO
O televiziune din Anglia a folosit in 1955 o tehnica de fimare cunoscuta abia din 2000 incoace.
Una dintre cele mai folosite metode recente este filmarea din unghi subiectiv. Aici intra si filmarea cu camera pusa pe bord.
Pana sa apara kitul GoPro era foarte dificil sa instalezi o camera obisnuita pe bord din cauza dimensiunilor aparaturii. Iar monturile erau foarte scumpe si se faceau la comanda speciala.
Nici macar cu handycam-urile lumea nu a incercat prea mult sa filmeze cu o camera instalata pe bordul masinii.
Americanii au schimbat lucrurile defintiv cu GoPro-ul, celebra camera pocket size care este deja la a treia generatie. Mecanismele de prindere sunt foarte usor de montat, iar ventuza are o aderenta extrordinara pe suprafete.
Astazi, aproape orice site cu video content este plin de fimulete “do it yourself” datorita acestui GoPro. Si majoritatea cadrelor sunt unghiuri subiective filmate de pe bordul masinii. Asa sunt prinse cele mai multe accidente in trafic si uneori chiar sunt dovezi foarte bune pentru politie.
Tehnica de filmare a fost inteleasa si asimilata ca o inventie, ceva revolutionar. Cateva inregistrari din 1907 (pupitrul de comanda al unui tramvai) au anulat insa aceasta inventie. Acum, o inregistrare din 1955 ne arata ca si in curse, directorii de imagine/operatorii vechi au folosit tehnica de filmare cu foarte mult timp inaintea generatiei actuale.
Mike Hawthorne, pilot campion la Le Mans in 1955, a avut instalata o camera pe masina un an mai tarziu, la aceeasi cursa, inainte cu doua zile de calificari. A fost un experiment care a si mers. Camera era foarte mare atunci, iar Jaguarul de curse a prins chiar si 300 km/h intr-o linie dreapta. Cum atunci nu exista un control sau un martor pentru aerodinamica, orice greutatea amplasata aiurea pe masina ar fi putut sa schimbe traiectoria in momente cheie.
Filmarea a fost facuta de o televiziune britanica (probabil BBC). Pilotului I s-a instalat si un microfon mare (nu lavaliera) pentru descrierea completa a unui tur de Le Mans. Imaginea si sunetul sunt foarte bune pentru anul 1955.
Primul film in care un regizor a folost o camera instalata pe bordul unei masini (Mercedes) a fost “C’etait un Randezvous”, al lui Claude Lelouch, un scurtmetraj filmat in Paris la 06.00 dimineata.
Mike Hawthorn(Lemans winner 1955) driving a preview lap on the Lemans track in a Jaguar.(1956!) from MotorsportMediaNL on Vimeo.
Mai multe despre:
#televiziune#filmari
Pe acelasi subiect: