Taxa auto se modifica din nou! Impozite mari pentru masinile care polueaza mult!
Guvernul va anunta pana la sfarsitul lunii iunie daca si cum anume va fi schimbat modul de calcul al taxei auto, eventuala modificare urmand sa fie valabila de la inceputul anului 2011, au declarat, marţi, reprezentantii Executivului, la conferinta Mediafax Talks About Auto Industry.
"Vrem sa anuntam din timp eventuala modificare a taxei auto, de aceea ne-am propus ca pana la sfarsitul lui iunie sa spunem daca, din 2011, se va modifica modul de calcul al taxei auto si cum anume va arata aceasta. Oamenii trebuie sa stie din timp. Vrem sa respectam, in eventualitatea unei modificari, principiul «poluatorul plateste», consacrat la nivel european", a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
La randul sau, premierul Emil Boc a anuntat ca a fost deja constituit un grup de lucru interministerial care analizeaza oportunitatea modificarii taxei auto, eventuala schimbare urmand sa opereze din 2011.
"Un grup interministerial va lucra la o propunere pentru 2011, in parteneriat cu mediul de afaceri de profil", a spus Boc.
Fostul ministru al Mediului Nicolae Nemirschi anunta, anul trecut, ca autoritatile intentionau sa introduca din 2010, in locul taxei de poluare, un impozit calculat in functie de gradul de poluare, pe principiul "poluatorul plateste".
Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.
Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, in luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 15 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana. Exceptia a fost ridicata la inceputul acestui an.
Guvernul estimeaza ca va colecta in acest an din taxa de poluare pentru autovehicule o suma totala de 1,65 miliarde lei, un nivel similar prognozei pentru 2009, dar cu peste un miliard de lei mai mult decat incasarile efective inregistrate pana la sfarsitul anului trecut.
Pe acelasi subiect: