Autoritatile americane incearca sa stabileasca o amenda in scandalul Dieselgate care sa nu bage Volkswagen in faliment
Volkswagen
Departamentul american al Justitiei evalueaza marimea amenzii pe care o poate impune Volkswagen din cauza scandalului emisiilor (Dieselgate), in asa fel incat grupul german sa evite falimentul, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Marti dimineata, titlurile Volkswagen au scazut cu 4,6% la Bursa de la Frankfurt, cel mai semnificativ declin din ultimele doua luni, dupa publicarea acestor informatii. La pranz, titlurile au scazut cu 2,4%, la 123,60 euro, potrivit Agerpres.
Reprezentantii SUA si cei ai Volkswagen incearca sa ajunga la un acord pana in ianuarie, inainte de numirea unei noi administratii in urma alegerilor si de inlocuirea persoanelor care au supervizat ancheta, sustin sursele.
Saptamana trecuta, Departamentul american al Justitiei a cerut Deutsche Bank sa plateasca o amenda record de 14 miliarde de dolari pentru a pune capat unei anchete ce vizeaza vanzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS). Luni, actiunile Deutsche Bank au inregistrat un nivel scazut record, iar marti consemnau un declin de 2%, la 10,34 euro.
Deutsche Bank si Volkswagen sunt responsabile in mod direct pentru mai mult de 320.000 de locuri de munca in Germania.
Nu este clar la ce nivel s-ar putea ridica amenda in cazul Volkswagen, declara sursele. La 30 iunie, grupul german avea lichiditati nete de 28,8 miliarde de euro (32,4 miliarde de dolari), iar directorul financiar Frank Witter declara ca obiectivul VW este sa mentina la 20 de miliarde de euro lichiditatile nete pentru a asigura finantarea necesara si a proteja ratingul de credit.
Cel mai mare producator auto european genereaza in fiecare trimestru numerar in valoare de miliarde de euro si daca ar fi necesar sa-si achite obligatiile ar putea accesa pietele financiare sau si-ar putea majora capitalul.
Volkswagen a anuntat recent ca va plati 16,3 miliarde de dolari, dupa ce a recunoscut ca ani de zile a folosit un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel in SUA, acceptand sa rascumpere vehiculele de la consumatori si sa furnizeze fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice.
Volkswagen a informat ca profitul inainte de taxe a scazut la 4,8 miliarde de euro in primul semestru din 2016, de la 7,7 miliarde de euro in perioada similara din 2015.
Veniturile grupului german au scazut la 107,9 miliarde de euro in primele sase luni ale acestui an, de la 108,8 miliarde de euro in perioada similara din 2015.
Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.
Mai multe despre:
#Volkswagen#Dieselgate
Pe acelasi subiect: