Asiguratorii RCA vor plati la FPVS o contributie de 2% din incasari, dublu fata de 2014
Asiguratorii care emit polite RCA vor plati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii o contributie de 2% din volumul primelor incasate, de la 1% in 2014, pentru asigurarea resurselor necesare protectiei persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule neasigurate.
Majorarea contributiei a fost avizata miercuri de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si se aplica de la 1 ianuarie.
Directorul general al FPVS, Sorin Greceanu, declara intr-o conferinta desfasurata in a doua parte al lunii martie ca la 31 decembrie 2014 disponibilitatile financiare aflate la dispoziția FPVS erau de 66,08 milioane lei, in timp ce rezerva pentru daunele avizate la aceeași data era de 74,5 milioane de lei.
Asiguratorii autorizati de catre ASF sa practice RCA sunt Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa.
In 2014, FPVS a platit despagubiri de 30,34 milioane de lei, valoare apropiata de cea din 2013, din care 26,84 milioane de lei pentru vatamari corporale.
Numarul persoanelor despagubite pentru vatamari corporale sau deces a fost de 693, comparativ cu 577 in 2013, iar pentru daune materiale - 377, de la 331 in urma cu un an.
De asemenea, numarul dosarelor de dauna avizate de FPVS a atins 1.294, de la 1.592 in 2013. FPVS a fost infiintat in februarie 2006 si este constituit in baza contributiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA).
Fondul acorda despagubiri persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA. In cazul autovehiculelor fara RCA valabil, fondul acorda despagubuiri pentru vatamari corporale sau decese, cat si daune materiale. Pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.
Fondul nu intervine pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de conducatorii de atelaje (carutasi), pietoni, biciclisti sau orice alte vehicule pentru care nu este prevazuta obligatia legala de incheiere a unei asigurari RCA. De asemenea, nu se fac plati pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de animale salbatice si domestice, de starea carosabilului, gropi sau urmari ale unor fenomene meteo cum ar fi polei, mazga, pietre cazute de pe versanti sau copaci daramati.
Cererea de despagubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA) pe teritoriul Romaniei. Dupa plata despagubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silita daca va fi cazul, sumele achitate, cheltuielile legate de plata acestora precum si dobanda legala de la persoanele vinovate sau de la alte entitati responsabile.