Ancheta privind emisiile poluante demarata in Franta s-ar putea extinde dincolo de Renault
Vineri, actiunile Renault au scazut cu peste 4% la Bursa de la Paris, dupa ce surse judiciare au declarat pentru Reuters ca procurorii francezi au demarat o investigatie judiciara privind suspiciunile legate de incalcarea reglementarilor in privinta emisiilor motoarelor diesel de catre producatorul auto francez.
"O serie de anomalii au fost observate la vehiculele Renault. Controalele efectuate au aratat o depasire a standardelor admise. Este si cazul altor producatori auto dar intr-un mod diferit. Deci ar putea avea loc alte investigatii. Este o problema de competenta justitiei si nu intervin", a afirmat Segolene Royal.
In urma cu doua luni Guvernul francez a transmis procurorilor datele investigatiei DGCCRF (Directia Generala a Concurentei, Consumului si a Inlaturarii Fraudei) privind o posibila manipulare a emisiilor poluante. Anul trecut, ofiterii antifrauda au efectuat o serie de perchezitii si la birourile Renault.
Sursele sustin ca din 12 ianuarie trei judecatori analizeaza cazul si ar urma sa decida daca cercetarile procurorilor vor fi urmate de un proces.
DGCCRF a trimis procurorilor datele anchetei privind posibila manipulare a testelor emisiilor poluante de catre Renault, in urma deciziei Guvernului francez de a infiinta o comisie guvernamentala pentru a testa emisiile poluante a 100 de automobile, pe fondul scandalului Volkswagen, care a recunoscut in 2016 ca a echipat 11 milioane de motoare diesel cu un software care falsifica emisiile poluante. Rezultatele testelor au aratat ca emisiile unor automobile Renault, alaturi de alte vehicule produse de companii straine, depasesc limitele privind emisiile de dioxid de carbon si oxizii de azot.
"Nu am motive sa cred ca Renault a inselat asa cum s-a intamplat in cazul Volkswagen," a declarat ministrul Mediului.
Grupul auto francez Renault a anuntat vineri ca a luat act de deschiderea unei investigatii cu privire la o posibila manipulare a emisiilor poluante ale vehiculelor sale diesel, dar a repetat ca respecta legislatia si reglementarile in vigoare.
"Toate vehiculele Renault au respectat intotdeauna legea si reglementarile. Sunt conforme cu normele in vigoare si nu sunt echipate cu software fraudulos", a precizat producatorul auto francez intr-un comunicat de presa.
Anterior, Reuters a informat ca Parchetul din Paris a demarat joi o investigatie cu privire la o eventuala manipulare a emisiilor automobilelor produse de Renault.