Scandalul plafonarii tarifelor RCA a ajuns la Bruxelles. Comisia Europeana a admis sesizarea asiguratorilor din Romania si cere Guvernului de la Bucuresti un raspuns
"Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a primit o scrisoare de la Comisia Europeana prin care ni se comunica faptul ca sesizarea noastra a fost admisa si se afla in analiza. Conform scrisorii primite, Guvernul are la dispozitie zece saptamani sa raspunda Comisiei Europene si, la randul ei, Comisia are alte zece saptamani la dispozitie sa analizeze raspunsul", spune UNSAR.
Uniunea precizeaza ca, in acest caz, asteptarea este ca legislatia nationala pe segmentul RCA sa nu contravina legislatiei europene.
"Pe langa incalcarea reglementarilor nationale si europene, plafonarea tarifelor RCA va avea, pe termen mediu si lung, efecte negative care vor fi resimtite si de asigurati", sustine UNSAR.
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a anuntat, la inceputul lunii noiembrie, prin intermediul unui comunicat de presa, ca sesizat Comisia Europeana cu privire la plafonarea tarifelor RCA, deoarece considera ca plafonarea tarifelor RCA incalca principiul pietei libere, concurentiale, prevazut de Constitutia Romaniei, dar si o serie de reglementari europene.
"Ca urmare a aprobarii de catre Guvern a tarifelor plafonate pentru polita de asigurare obligatorie auto, UNSAR isi reafirma intentia de a actiona pe toate caile posibile pentru ca reglementarile specifice acestui domeniu sa respecte cadrul legislativ existent, atat la nivel national, cat si european. In primul rand, plafonarea tarifelor RCA incalca un principiu de baza prevazut de Constitutia Romaniei, cel al unei piete libere, concurentiale, iar membrii UNSAR analizeaza in acest moment cele mai bune variante de a actiona impotriva acestei prevederi. UNSAR a sesizat deja Comisia Europeana cu privire la incalcarile Directivei 2009/138/CE si ale Tratatului de functionare al Uniunii Europene, existand premisele ca Romania sa fie sanctionata pentru incalcarea legislatiei comunitare", se mentiona in comunicatul UNSAR.
Guvernul a adoptat pe 2 noiembrie, dupa o consultare publica de o saptamana, tarifele maxime ce urmeaza sa fie aplicate de societatile care practica asigurarile obligatorii auto, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.
"Tarifele maxime se vor aplica de catre societatile de asigurare o perioada de sase luni de la intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern. Societatile de asigurare vor aplica in aceasta perioada de sase luni tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in actul normativ adoptat. Metodologia de calcul si tarifele maximale au fost stabilite de ASF, prin consultare cu asociatiile transportatorilor si cu societatile de asigurari", a spus Iolu, intr-un briefing sustinut la Palatul Victoria.