Negritoiu, ASF: "Situatia la Omniasig este sub control. Clientii societatii nu vor avea de suferit". Schema prin care erau modifcate datele de pe asigurari
Audieri pe banda rulanta in toata tara, unde sute de angajati ai companiei de asigurari Omniasig au trecut joi prin fata procurorilor. Cel putin 40 dintre cei acuzati de abuz in serviciu si fals sunt directori. Anchetatorii spun ca ar fi schimbat data de pe politele de asigurari de locuinte, astfel incat banii incasati sa ramana in conturile firmei si sa nu mearga la centrul de asigurari impotriva dezastrelor. Politistii au explicat si mecanismul prin care se producea frauda.
Sute de angajati ai Omniasig au fost astazi joi la audieri, in mai multe localitati din tara. La Targu Mures, unii dintre ei erau relaxati si pusi pe glume. Insa, dincolo de glume, dupa audieri, 20 de directori si alte persoane din conducere au fost pusi sub acuzare pentru abuz in serviciu si fals. Anchetatorii spun ca sunt mai multe persoane implicate in frauda. Cel putin 40 de directori sunt suspectati in acest dosar.
Procurorii spun ca suspectii schimbau data la care a fost emisa polita si astfel zeci de mii de lei ar fi ramas in visteria Omniasig, in loc sa ajunga la PAID - pool-ul de asigurati impotriva dezastrelor.
De exemplu, un cetatean mergea la Omniasig sa isi faca o polita de asigurare obligatorie pe 28 august. Agentul ii intocmea documentul si ii dadea o hartie cu informatiile corecte. Numai ca in baza de date, polita era datata 25 iulie, sau orice alta data inainte de 27 iulie. Asta pentru ca din acea zi, toti banii din politele de asigurare obligatorii trebuiau virati catre PAID. Asa, trecand o data mai veche, banii ramaneau in conturile Omniasig.
Ancheta va continua si in zilele urmatoare, iar cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară anunta la randul lor un control. Este posibil ca toate cele 12 firme membre PAID sa fie verificate.
Situatia la Omniasig este sub control si clientii care detin polite emise de societate nu vor avea de suferit si nu vor fi afectati in urma anchetei Parchetului, a declarat joi presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu.
"Interventia mea de astazi are scopul de a asigura publicul si clientii Omniasig ca situatia este sub control. Ne-am asigurat ca niciununul dintre posesorii de polite Omniasig nu vor avea de suferit si nu vor fi afectati. Este vorba de politele pentru locuinte si numarul acestora este mult mai mic decat cel vehiculat in presa, la fel de mult si cei implicati. ASF a urmarit permanent evolutia Omniaisg, a facut recomandarile necesare si a intervenit cand a fost cazul", a spus Negritoiu.
El a afirmat ca Omniasig este o societate bine capitalizata.
"Actionarii au adus peste 100 milioane de euro in ultimii doi ani. Societatea indeplineste criteriile de prudentialitate legale, sta bine la solvabilitate si lichiditate si are rezerve tehnice suficiente. Ne-am intalnit cu conducerea Omniasig si cu actionarul si ne-am asigurat ca stiu ce au de facut, coopereaza in rezolvarea acestui caz si vor lua masurile necesare pentru ca posesorii de polite si clientii nu vor avea de suferit", a aratat presedintele ASF.
Negritoiu a mai spus ca mai multe informatii privind situatia Omniasig nu pot fi prezentate public pentru ca "exista o ancheta in derulare".
Procurorii si politistii au facut, miercuri, 49 de perchezitiile la sedii centrale si la sucursale ale Omniasig din Bucuresti si din toate judetele, intr-un dosar in care a fost inceputa urmarirea penala pentru abuz in serviciu si fals intelectual.
Cu un capital de 439,6 milioane de lei, Omnniasig este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care detine peste 99% din actiunile asiguratorului roman.
Societatea este al doilea jucator pe piata locala a asigurarilor. VIG mai detine pe piata romaneasca BCR Asigurari de Viata si Asirom.
Anul trecut, subscrierile Omniasig au scazut cu 14,2% fata de 2012, la 881,1 milioane de lei, pe fondul reducerii veniturilor din polite RCA si CASCO cu 11,5%, respectiv 33,1%.