Virusul care blocheaza fisierele si cere bani pentru deblocare
De cateva saptamani, un nou virus cripteaza documentele din Romania si cere bani utilizatorilor pentru decriptarea lor, sustin reprezentantii Bitdefender.
Cryptolocker cripteaza documentele din computer si cere bani utilizatorului pentru decriptarea lor. Daca plata nu este facuta, fisierele raman criptate definitiv. Virusul tinteste utilizatori induviduali si companii, dar este cu atat mai periculos cu cat poate bloca accesul la fisiere importante pentru organizatii, producand pagube importante, se arata intr-un comunicat al Bitdefender.
Potrivit datelor Bitdefender disponibile in produsele instalate, in Romania sunt identificate zilnic 3-4 tentative de infectie blocate, iar frecventa acestora este in crestere. Virusul a fost semnalat, prima data, aici, in urma cu aproximativ trei saptamani.
Amenintarea se propaga, in special, prin e-mailuri de tip spam, care odata accesate descarca si ruleaza in computer virusul, dar si prin accesarea unor site-uri compromise.
„Pericolul pe care acest software il prezinta sta in faptul ca poate face inaccesibile fisiere importante in organizatii, precum cele financiar-contabile sau alte documente critice. Mai mult, schema utilizata pentru criptare este foarte puternica. Practic odata afectat utilizatorul de computer nu-si va mai putea recupera datele criptate decat dupa plata sumei cerute. Acest lucru inseamna insa finantarea atacatorilor si o contributie la intarirea sistemului si la extinderea amenintarii informatice”, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, BitDefender.
Odata instalat in calculator, virusul se autoadauga in lista de programe pe care sistemul de operare le incarca de fiecare data cand utilizatorul se conecteaza. Cele mai multe tentative de atac au fost inregistrate pana acum in SUA, Germania si Marea Britanie.
Pentru a preveni astfel de incidente, specialistii IT sfatuiesc utilizatorii sa foloseasca un antivirus updatat la zi.
Compania BitDefender a fost lansata in 2001, prin redenumirea antivirusului AVX, produs si comercializat de Softwin. In 2007, divizia BitDefender s-a desprins de grupul de firme Softwin si, in urma vanzarilor in crestere, conducerea a anuntat ca are ca obiectiv atingerea unei cote de 2% din piata mondiala de antivirus si listarea la una dintre marile burse internationale in 2008-2009, termen decalat ulterior pentru 2012, din cauza crizei financiare.
Pe acelasi subiect: