Cel mai evoluat robot bionic, un humanoid cu organe interne functionale, la pret de 1 mil. dolari
Fanteziile iubitorilor de SF sunt cu un pas mai aproape de realitate. Cel mai evoluat robot bionic, un humanoid cu organe interne functionale, a fost dezvelit la muzeul de Stiinte din Londra, unde va putea fi admirat saptamana aceasta. Specialisti din 18 universitati din ltoata lumea au muncit pentru a crea robotul bionic, al carui pret ajunge la un milion de dolari.
El este proiectul unei emisiuni intitulate "Cum sa construiesti un om bionic", care va fi difuzata de canalul britanic Channel 4.
Rex este un acronim de la "exoschelet robotizat". Are aproape doi metri inaltime si, pe langa chipul uman, are organe interne si chiar un sistem circulator propriu cu sange sintetic. In plus, vorbeste, aude si vede.
"Cand le pui pe toate impreuna arata ciudat, iti dai seama ca nu s-ar potrivi in mod natural. N-am construit un Frankenstein, dar cred ca e o modalitate potrivita pentru a arata lumii ce putem face si ce vom realiza in viitor", a declarat
Berlot Meyer, doctor in psihologie sociala:
Chipul este modelat dupa al doctorului Meyer, el insusi posesorul unei maini bionice si direct interesat de progresele in domeniu.
"Faptul ca trupul bionic are fata mea e destul de ciudat. Recunosc, prima oara cand l-am vazut am reactionat negativ. Cred ca intreg corpul arata cam infricosator, ceva dintr-un viitor distopic", a spus Meyer.
"Robotul demonstreaza cat anume a inteles stiinta medicala pentru a construi o replica ce functioneaza. Iar asta e impresionant. Acum stim ca putem crea mare parte din corpul uman pentru a inlocui partea car lipseste", a declarat Rich Walker, inginer.
Constructia humanoidului este un mare pas inainte pentru medicina, unde lipsa donatorilor a dus la ideea organelor artificiale. O parte dintre aceste componente sunt deja folosite de pacienti: picioarele, mainile si chiar inima artificiala. Dar organele interne sunt cu adevarat interesante pentru oamenii de stiinta. Splina, rinichii si plamanii sunt la nivel de prototip, dar ar putea rezolva lipsa organelor necesare pentru transplanturi.