Productie de jumatate de miliard de euro. Vom avea cu 50% mai mult vin ca in 2012. Producatorii au dat lovitura si cu palinca, se vinde si cu 100 euro/l
A fost o vara calduroasa, perfecta pentru vita-de-vie, asa ca vom avea cu 50% mai mult vin decat in 2012, dupa cum arata o estimare facuta de Ziarul Financiar. Insa vinul este o bautura pretentioasa, si nu tot ceea ce inseamna mult inseamna si bun. Producatorii spun ca va fi de munca, pentru ca dintr-un bob de strugure sa iasa o bautura de exceptie. In orice caz, productia din acest an, din Romania, valoreaza jumatate de miliard de euro.
In podgoriile din Dealu Mare, Buzau, viile sunt pline de struguri negri ca taciunele sau de culoarea chihlimbarului.
Specialistii spun ca productia de anul acesta va fi cu 50% mai mare decat cea de anul trecut. In plus, strugurii sunt dulci si vor face vinul tare si bun.
In vie, vedeta este Tamaioasa Romaneasca din care iese un vin demisec sau demidulce, aromat, cu un parfum irezistibil.
Dragos Matei, inginer sef, Statiunea Vinicola Pietroasele: "Vinul de anul acesta va fi un vin de calitate. Taria vinului speram sa se ridice la o concentratie in alcool de 11,5-12 grade."
In viile din judetul Timis a plouat mai putin in acest an, lucru care a facut ca strugurii sa ramana mai mici,
dar cu boabe mai dulci. Asa se face ca Rieslingul de Rin, Cadarca sau Feteasca vor fi lasate pana mai tarziu in vie ca sa se stafideasca si sa fie atinse de asa numitul putregai nobil. Asa ies vinurile de exceptie cu un buchet si o aroma de neegalat.
La Recas, vor fi produse aproape 9 milioane de sticle, iar o mare parte va merge la export, in Marea Britanie, Statele Unite, Rusia sau Japonia.
Ioan Cheorghiu, director crama : "Avem mari sperante in ceea ce priveste calitatea, pentru ca boabele au ramas mai mici si sigur acolo sunt aromele, si toate cele care inseamna calitate la struguri".
Dar nu numai producatorii de vin au dat lovitura, ci si cei de palinca.
In judetul Alba, oamenii spun ca n-au vazut in viata lor atatea prune.
In Ardeal, un litru de palinca, tinuta in butoi de dud sau stejar, costa 20 de lei. Insa pentru cei pretentiosi, licoarea galben aurie, veche de 20 de ani si cu arome inegalabile de pruna, vanilie si scortisoara poate ajunge si pana la 100 de euro litrul.