Stocurile de cereale din UE, aproape de minimul ultimilor 4 ani
Stocurile de cereale din Uniunea Europeana vor atinge minimul ultimilor patru ani la sfarsitul anului agricol 2011-2012, perspectivele pesimiste privind recolta amenintand sa se preulungeasca si sezonul viitor, potrivit traderilor si analistilor contactati de Reuters.
Stocurile de alimente au devenit o chestiune atent urmarita in intreaga lume, dupa cresterea puternica a preturilor alimentelor, care ameninta sa antreneze presiuni inflationiste intr-o perioada de politica monetara relaxata in SUA si UE.
Indicele preturilor alimentelor masurat lunar de institutia specializata din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite a crescut in martie pentru cea de-a treia luna consecutiv, dupa o perioada de declin dupa ce a atins in februarie 2011 maximul istoric.
Stocurile de cereale au scazut puternic in sezonul 2010-2011, in urma interdictiei impusa de Rusia pe exporturi, si vor cobori in anul agricol 2011-2012 intr-un ritm mai atenuat, potrivit analistilor.
"Exporturile din Franta catre Africa de Nord au mers destul de bine, limitand orice eventuala reimprospatare a stocurilor din Europa", comenteaza un analist britanic de la Asociatia Cultivatorilor de Cereale.
Consiliul International al Cerealelor estimeaza ca stocurile de cereale din cele 27 de state UE vor scadea la 28,2 milioane tone pana la finalul sezonului agricol 2011-2012, de la 31,7 milioane tone cu un an inainte.
La sfarsitul anului agricol 2009-2010, stocurile UE erau de 47 milioane tone.
Traderii si analistii francezi anticipeaza ca stocurile de grau de la sfarsitul acestui sezon vor fi scazute, insa adecvate, iar sezonul urmator ar trebui urmarit cu atentie, deoarece estimarile indica deja niveluri reduse ale recoltei din cauza efectelor unei ierni extrem de grele si perioadelor indelungate fara precipitatii in Europa de Vest.
Si analistii germani se asteapta la scaderea stocurilor de cereale, dupa o recolta slaba de grau in 2011. In Spania, unul dintre cei mai importatori, surse din piata estimeaza ca stocurile de grau sunt suficiente pana la recoltele de grau si orz care vor incepe in iunie.
Perspectivele pesimiste privind recoltele ameninta insa sa creasca dependenta Spaniei si Portugaliei de importuri. Romania a avut anul trecut un sezon agricol cu recolte record, inclusiv la grau si porumb, insa pentru acest an asteptarile sunt mai pesimiste.