Romania nu mai vinde bovine si ovine vii in UE, din cauza bolii limbii albastre. Tanczos Barna: “Ne indreptam catre o situatie de criza. Este o lovitura foarte dura pentru fermieri”
Romania nu mai poate vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre (bovine, ovine si caprine) catre tarile membre UE, decat pentru sacrificare imediata, putand insa sa exporte catre tarile terte care nu au impus restrictii, au declarat eprezentantii ANSVSA, citati de Mediafax.
Restrictiile de circulatie a animalelor ce pot fi afectate de boala au fost impuse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acord cu legislatia europeana, care este foarte stricta, au precizat reprezentantii autoritatii.
Pot fi totusi vandute catre statele membre rumegatoare vii pentru sacrificare imediata, iar in ceea ce priveste comertul intracomunitar cu carnea si alte produse de la aceste animale nu sunt restrictii.
Totodata, Romania poate exporta rumegatoare vii catre state terte, acolo unde nu au dispus altfel autoritatile din tara respectiva, cum este cazul Iordaniei.
Comertul intern cu bovine, ovine si caprine se poate desfasura fara restrictii, au mai precizat reprezentantii ANSVSA.
Un numar de 21 animale au murit in Romania din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectand 935 de animale din 158 de comune, potrivit datelor centralizate la 30 septembrie de ANSVSA.
Autoritatea preciza ca boala afecteaza animale din 23 de judete, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in Buzau (248), Prahova (138) si Vrancea (123).
Secretarul Comisiei pentru Agricultura a Senatului: Interdictia ANSVSA privind vanzarea bovinelor, o lovitura foarte dura la adresa fermierilor
Secretarul Comisiei pentru Agricultura a Senatului, Tanczos Barna, sustine ca restrictia la vanzarea bovinelor vii impusa de ANSVSA este "o lovitura foarte dura" la adresa fermierilor, fiind posibil ca in urma acestui demers sa se ajunga la conflicte intre statele membre UE pe anumite piete.
"Ne indreptam cu pasi repezi catre o situatie de criza. Este foarte posibil ca in urma acestei crize sa ajungem la discutii aprinse, chiar la conflicte intre statele membre pe anumite piete. Piata laptelui, din 2015, o sa fie o piata care va genera foarte multe dispute, acum avem si situatia cu productia de oua, o sa avem situatii similare si la productia de carne de porc si bovine, ne asteapta zile grele in negocierile cu UE", a declarat secretarul Comisiei pentru Agricultura a Senatului, citat de Mediafax.
Tanczos Barna a explicat ca interdictia de a vinde animalele vii, cu exceptia sacrificarilor directe sau a valorificarii printr-o sacrificare imediata, introdusa de ANSVSA din cauza generalizarii la nivel national a bolii limbii albastre, va avea repercusiuni "deosebit de grave" in urmatoarele luni.
"Nu mai sunt exceptii, pana acum erau interdictii pe zone, pe judete, acum s-a dat interdictie pe toata tara. Este o lovitura foarte dura la adresa fermierilor, nu numai pentru crescatorii raselor de carne, ci si pentru fermierii cu ferme medii, pentru ca ei vindeau foarte multi vitei intre 100 si 300 de kilograme. Piata s-a bulversat complet, am ramas practic cu toate stocurile de bovine de juninci si de taurasi blocate, cu exceptia celor care ajung la greutatea de sacrificare, dar in cazul acestora bulversarea va influenta pretul", a spus Tanczos.
In opinia acestuia, ar trebui sa fie acordata fermierilor prima de sacrificare, o subventie permisa in anumite conditii si in Uniunea Europeana (UE), care ar putea fi incasata in cazul in care acestia vor vinde animalele la un abator autorizat in Romania.
Totodata, el a atentionat ca situatii similare au fost si in alte tari, odata cu inchiderea pietei din Rusia, afirmand ca efectele subventiilor de compensare a pierderilor la fermierii din Polonia, de exemplu, se resimt in tarile vecine, produsele care nu au putut fi exportate spre Rusia ajungand, la preturi de dumping, in statele membre.
"Trebuie sa gasim, impreuna cu Ministerul Agriculturii, compensari pentru pierderile fermierilor, programe nationale prin care vaccinarea impotriva limbii albastre sa fie un program strategic al ANSVSA (...) Presiunea uriasa venita de pe piata UE va falimenta, in caz contrar, foarte multe ferme si foarte multi fermieri romani, care nu vor putea face fata concurentei acerbe", a conchis Tanczos Barna.
Primul caz de boala limbii albastre in Romania a fost diagnosticat in 22 august, in judetul Buzau. Saptamana aceasta au murit de boala limbii albastre cinci zimbri din Rezervatia Hateg-Silvut din judetul Hunedoara.
Pe acelasi subiect: