Cu cat s-a redus evaziunea fiscala dupa TVA de 9% la paine
Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca, dupa reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscala s-a redus cu 300 milioane de lei, in timp ce patronatul din domeniul panificatiei Rompan indica o scadere de 200 milioane lei, calculele plecand de la ipoteze diferite.
"Din estimarile MFP si Comisiei Nationale de Prognoza rezulta ca in perioada septembrie 2013 - iulie 2014 evaziunea la paine a indicat o reducere de aproximativ 300 milioane de lei, plecand de la urmatoarele ipoteze: cantitatea suplimentara de paine livrata de agentii economici a fost de 88.000 de tone, iar pretul mediu al painii si al produselor de franzelarie publicat de INS in ultimele sase luni a fost de 3,49 lei/kg", a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice
Ioana Maria Petrescu a aratat ca MFP si Rompan s-au bazat, la efectuarea calculelor, pe ipoteze diferite, insa ca cifrele sunt apropiate, cu exceptia estimarilor privind reducerea evaziunii, cele ale ministerului fiind mai mari.
"Rompan estimeaza o reducere a evaziunii de 200 milioane lei, iar MFP indica o scadere de 300 milioane lei, in conditiile in care evaziunea se ridica la 70% din piata de morarit si panificatie", a spus ministrul.
Ea a aratat ca productia de paine a crescut cu aproape 10.000 de tone de la introducerea masurii, iar cea de faina cu 20.000 de tone.
In perioada septembrie 2013 - iulie 2014 s-a inregistrat o crestere de 18% la productia de paine si de aproape 16% la faina. La paste fainoase s-a consemnat o crestere de 4%, la cozonaci de 17%, iar la produse zaharoase, cofetarii si patiserii de circa 4%.
Petrescu a aratat ca preturile la aceste produse au scazut imediat dupa introducerea masurii, in octombrie 2013, cu 15%, iar in decembrie scaderea era de 11,39% la paine si de 8,82% la faina, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in conditiile in care "piata s-a asezat".
Rompan indica o scadere a evaziunii fiscale cu 20%, in timp ce productia fiscalizata de faina si paine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone. Astfel, productia de faina fiscalizata a crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 fata de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, in timp ce productia fiscalizata de paine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.
Cei care au cumparat produse de panificatie au facut economii de 200 milioane lei pe segmentul de faina si de 400 milioane lei la cumpararea de paine, in total echivalentul a 136 milioane euro.
Ministrul Finantelor a aratat ca cea mai importanta scadere de pret a fost inregistrata in perioada septembrie 2013 - iulie 2014 la categoria paine, de 10,25%, in timp ce la faina preturile s-au redus cu 7,86% fata de intervalul similar al anului precedent.
Firmele din sectorul morarit au inregistrat anul trecut un profit brut de 67,5 milioane lei, iar cele din sectorul de fabricare a painii si produselor de patiserie de 181,8 milioane lei, totalizand 250 milioane lei, fata de 169 milioane lei in anul precedent. Comparativ cu primul semestru al anului trecut, profitul brut a fost mai mare in semestrul al doilea cu 20 milioane lei la fabricarea produselor de morarit si cu 84 milioane lei in fabricarea painii si produselor de patiserie.
Petrescu a precizat ca, pentru prima data, in semestrul al doilea din 2013, profitul brut realizat in activitatea de fabricare a painii si a produselor de patiserie a fost mai mare decat pierderea neta in sector. Totodata, rata profitabilitatii a devenit pozitiva, fiind de 0,82 %, fata de -3,21% in primul semestru si -4,79% in semestrul al doilea din 2012.
Ministrul a mentionat ca au crescut cantitatile de faina si paine livrate oficial si declarate de agentii economici, in special pe piata interna, dupa reducerea TVA. De asemenea, exportul de faina a crescut in intervalul septembrie 2013-mai 2014 cu aproape 34%, iar cel de produse de brutarie cu 28,5%.