Recoltele record de grau din Romania, Rusia si Ucraina scad pretul la nivel mondial. Ikar: “Cele trei tari au o productie colosala, pe care trebuie sa o vanda”
Grau, agricultura
Pretul graului exportat de Rusia si-a reluat declinul saptamana trecuta, datorita recoltelor mari din regiunea Marii Negre, anuntate de Romania si Ucraina, arata datele Institutului de studii agricole (Ikar), transmite Bloomberg.
Pretul graului ce urmeaza sa fie incarcat in porturile Marii Negre a scazut vineri cu 1,8% fata de saptamana precedenta, la 162 de dolari pe tona, a anuntat Dmitry Rylko, director general al Ikar.
Preturile nu s-au modificat in saptamana ce s-a incheiat in 15 iulie, dupa ce, in precedentele patru saptamani, au inregistrat scaderi.
"Preturile sunt in coborare in urma recoltelor semnificative din Rusia, Ucraina si Romania", a explicat Rylko, potrivit Agerpres.
Rusia si Romania ar urma sa inregistreze recolte record, in timp ce Ucraina este asteptata sa anunte al treilea cel mai ridicat nivel de la destramarea Uniunii Sovietice, in 1991, arata datele Departamentului Agriculturii din SUA.
"Ucraina, Romania si Rusia au toate o productie colosala de grau, pe care trebuie sa o vindem. In mod regulat, Rusia apare castigatoare a licitatiilor din Egipt, cel mai mare cumparator de grau din lume, deoarece pretul lor este mai scazut", a declarat Rylko.
Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, este un cumparator obisnuit si pentru cerealele din Romania. Anul trecut, Egiptul a cumparat 1,14 milioane tone de grau romanesc.
Pretul graului din Ucraina a scazut saptamana trecuta cu 2,7%, la 160,5 dolari pe tona, sustin analistii de la UkrAgroConsult.
Luni, la bursa de la Chicago, cotatiile futures la grau cu livrare in luna septembrie au crescut cu 3,75%, pana la 4,29 dolari per bushel (unitate americana de masura a marfurilor).
Mai multe despre:
#grau#agricultura
Pe acelasi subiect: