Puritatea berii germane, pusa la indoiala de un studiu care a depistat urme de erbicid in 14 marci populare
In 14 dintre cele mai populare marci de bere din Germania au fost depistate urme ale unui erbicid, glifosat, suspectat ca ar fi cancerigen, arata un studiu elaborat de o organizatie neguvernamentala de mediu, transmit EFE si Reuters. Informatia ar putea fi o lovitura puternica pentru prestigiul mondial al berii germane.
Cercetarea Institutului pentru Mediul Inconjurator din Munchen, arata ca a gasit glifosat in concentratii cuprinse intre 0,46 si 29,74 micrograme la litru, cantitatea cea mai mare depasind de 300 de ori limita maxima - de 0,1 micrograme la litru - stabilita pentru apa potabila (pentru bere neexistand valori maxime).
Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a reactionat imediat si a dat asigurari ca, pentru a se ajunge la o cantitate periculoasa pentru sanatate, o persoana ''ar trebui sa bea o mie de litri de bere pe zi''.
''Pana acum nu am vazut pe nimeni in Bavaria sa bea o mie de litri de bere. Si daca ii bea, moare nu din cauza pesticidelor, ci din alte cauze'', a mai spus el.
La randul sau, Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor a declarat ca situatia nu prezinta un pericol pentru consumatori.
ONG-ul aflat la originea studiului a subliniat ca nu trebuie pus accentul pe concentratiile de erbicid, ci pe faptul ca o asemenea substanta, despre care se crede ca ar putea fi cancerigena, se gaseste in paharele cetatenilor, iar membrii organizatiei au cerut producatorilor sa explice ''cum a fost posibil ca glifosatul sa ajunga in bere''.
Acest studiu este ''absurd'' si ''lipsit de credibilitate'', conform unui comunicat al Federatiei Berarilor din Germania, organizatie care aminteste ca are un bun sistem de control al calitatii si ca legea germana in domeniu este exigenta.
Asociatia Agricultorilor din Germania a mentionat si ea ca aceasta tara are ''cea mai stricta lege din lume'' in privinta folosirii erbicidelor. In opinia ei, glifosatul gasit in bere ar putea proveni din orzul importat (din care se obtine maltul), excluzand posibilitatea ca substanta respectiva sa fi fost prezenta in alte materii prime utilizate la fabricarea berii. Aceasta presupunere ar afecta in principal Franta, Danemarca si Regatul Unit, scrie EFE.
Glifosatul este un erbicid foarte raspandit pe intreaga planeta, mai ales dupa ce a inceput sa fie comercializat de firma Monsanto, in anii '70, precizeaza Reuters, adaugand ca OMS a estimat ca aceasta substanta este probabil cancerigena pentru oameni.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a fost de alta parere, iar in prezent Uniunea Europeana analizeaza daca sa reinnoiasca aprobarea pentru utilizarea glifosatului.
Germania este cel mai mare producator de bere din Europa si se situeaza pe locul al doilea la nivel global in privinta consumului acestei bauturi alcoolice.
Legea puritatii berii germane ''Reinheitsgebot'', care va implini 500 de ani in 2016, si este una dintre cele mai vechi reglementari legislative in domeniul sigurantei alimentare, prevede ca berea sa se produca doar din malt, hamei, drojdie si apa.
In Germania exista peste 1.300 de fabricanti de bere, care produc aproximativ 5.000 de sortimente din aceasta bautura.
Marcile vizate de controversatul studiu publicat joi (inclusiv concentratia de glifosat) sunt: Hasseröder Pils - 29,74 ľg/l; Jever Pils - 23,04 ľg/l; Warsteiner Pils - 20,73 ľg/l; Radeberger Pilsner - 12,01 ľg/l; Veltins Pilsener - 5,78 ľg/l; Oettinger Pils - 3,86 ľg/l; König Pilsener - 3,35 ľg/l; Krombacher Pils - 2,99 ľg/l; Erdinger Weißbier - 2,92 ľg/l; Paulaner Weißbier - 0,66 ľg/l; Bitburger Pils - 0,55 ľg/l; Beck's Pils - 0,50 ľg/l; Franziskaner Weißbier - 0,49 ľg/l si Augustiner Helles - 0,46 ľg/l.
Lista completa ''Reinheitsgebot'' a fost difuzata de pagina web www.sustainablepulse.com.