Producatorii agricoli se plang ca nu au forta de munca, pentru ca statul incurajeaza oamenii sa stea acasa cu ajutoare sociale, care ajung la 10 mld. euro/an
Muncitori in agricultura
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a declarat marti ca fermierii din Romania nu mai gasesc forta de munca deoarece oamenii sunt incurajati sa nu munceasca si sa stea acasa de ajutoarele sociale prea mari, care au ajuns in total in Romania la 10 miliarde de euro pe an.
Criza de forta de munca este una dintre problemele cele mai grave cu care se confrunta in prezent fermierii, potrivit reprezentantilor agricultorilor.
“O problema din agricultura este faptul ca nu mai avem forta de munca. Nu mai gasesti un om care sa vina sa-ti dea cu o matura prin curte. (...) Romania a ajuns sa detina un record in ceea ce priveste ajutoarele sociale. Ajutoare sociale care au ajuns la niste cifre, daca nu ar fi scrise de INS am spune ca fabulam”, a spus Baciu, citat de News.ro.
Potrivit sefului LAPAR, Romania acorda ajutoare sociale in valoare de 10 miliarde de euro intr-un an, in conditiile in care Romania are 20 de milioane de locuitori si un produs intern brut (PIB) de circa 170 miliarde euro in 2016, in timp ce Germania ar acorda ajutoare sociale mult mai mici, la o populatie de peste 80 de milioane de locuitori si o valoare a PIB de peste 3.000 miliarde euro.
“Si ne place sa ne uitam peste gard. Aceia sunt pusi la munca (…) Baietii destepti care nu vor sa iasa la munca, mai nou isi iau scutiri medicale ca nu au voie sa munceasca”, a mentionat Baciu.
Potrivit sefilor de asociatii agricole, satele romanesti s-au umplut de pensionari pe caz de boala care stau degeaba.
“Este un lucru dureros. Auzim vorbindu-se despre renasterea si dezvoltarea satului romaneasc. Cu cine? Cu ajutoarele sociale? Credeati ca se poate dezvolta satul cu 5 euro in plus pe hectar? Pana nu creezi posibilitatea agentului economic sa dezvolte locuri de munca, nu rezolvi nimic”, a mai spus presedintele LAPAR.
Pe acelasi subiect: