Cum a ajuns mierea noastra sa indulceasca mesele strainilor
Mierea romaneasca este buna si putina, insa indulceste mai mult mesele strainilor, chiar datele oficiale arata ca am exportat mai mult de jumatate din productia interna. In schimb, am preferat sa importam miere mai ieftina din Cehia sau din China. Conform datelor Ministerului Agriculturii, in 2010 am produs 20.295 de tone de miere, mai putin insa decat in anul anterior (21.500 tone).
Insa productia slaba de anul trecut, cauzata de ploile torentiale si vremea capricioasa, a facut ca si productia de miere sa fie in pericol.
Albine romanesti, mancare din China
La Bistrita, apicultorii au avut anul trecut un bilant dezastruos: productie de miere zero, export zero. Acum, albinele risca sa moara, in stup, fara hrana. Ca sa nu le moara albinele pana in vara, apicultorii le vor da ca hrana polen din China.
De exemplu, la 200 de albine este nevoie de 100 de borcane de polen chinezesc. Mai exact, 2 kg in valoare de 2.000 de lei. Iar pretul la raft creste si el.
De exemplu, un borcan de miere naturala de salcam sau de tei, de 500 de grame, s-a scumpit, in doar o luna, de la 17 lei la 20 de lei, cel mai ieftin sortiment, cel de salcam. Daca vorbim de miere de munte deja pretul ajunge si la 25 de lei. Si ar putea sa mai creasca, din cauza vremii capricioase afecteaza productia de miere. Iar daca adaugam si faptul ca romanii consuma si asa putina miere, cam 500 de grame, de trei ori mai putin decat germanii sau olandezii, dupa cum declara Cristina Mateescu, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA), prezenta la un Targ Anual al Mierii, desfasurat la Bucuresti, nu e de mirare faptul ca apicultorii romani s-au orientat catre export.
Miere de salcam, de munte sau de mana, totul ajunge pe mesele germanilor si britanicilor. Insa, de multe ori, se poate reintoarce reambalata chiar in Romania, si asta pentru ca romanii exporta miere "la butoi", care este apoi etichetata de straini si revanduta.
Miere de zmeura si brad
"Doar in Deva sunt 3.000 de familii de albine care au produs anul trecut cam 400 de tone de miere. Din aceasta cantitate, cam 60% s-a dus la export in Germania", spune Iosif Korb, presedintele Asociatiei apicultorilor din Deva, care reuneste 100 de apicultori din zona.
Barbatul de 52 de ani este apicultor din tata in fiu si spune ca de-a lungul anilor cele mai multe comenzi au venit din Germania.
"In fiecare an sunt trimise acolo 50 de tone de miere bio, germanii vor miere sanatoasa de salcam, poliflora, dar si specialitati precum cea de zmeura, rapita sau brad", spune acesta. Asa ca vanzarea interna se apropie de zero, mai ales ca pretul este mai mult decat bun la export, iar comenzile externe sunt chiar mai multe decat productia. Spre export, un kilogram de miere vrac costa 2 euro, iar un borcan deja ambalat, de 500 de grame, care ajunge in prajiturile nemtilor sau le indulceste clatitele, este patru sau cinci euro. Daca tragem linie si socotim rezulta un profit mare, mai ales ca sortimentele de zmeura, brad sau menta sunt delicatese pentru straini si platite pe masura.