Magiun ca pe vremea bunicii. Autoritatile schimba reteta gemurilor si dulceturilor, pentru a elimina din comert produsele facute din apa, zahar, aditivi si coloranti
Dupa ce piata a fost invadata de dulceturi care contin mai mult aditivi decat fructe, oficialii vor sa faca ordine. Si au inceput cu magiunul de prune, care trebuie sa fie facut ca pe vremea bunicii, adica numai din prune, fara zahar sau coloranti.
Producatorii pot completa insa borcanele cu seminte de pin si chiar exoticele nuci de Macademia. Masura s-ar putea extinde si la sortimentele de gem si dulceata, care de multe ori n-au nici urma de fructe.
Noile reglementari sunt clare: magiunul trebuie facut doar din prune. Sa contina 55 la suta substanta uscata, fara nici un strop de zahar.
Magiunul de prune trebuie sa fie consistent, asadar daca intorc lingura nu trebuie sa se desprinda de pe ea. De acum inainte, cei care ne fura din borcane vor fi depistati cu ajutorul unui aparat numit refractometru. Acesta determina cantitatea de substanta uscata solubila din produs.
Masura este binevenita, mai ales ca multi producatori completau magiunul cu aditivi, coloranti si agenti de ingrosare, facandu-le concurenta neloiala celor care respecta de multa vreme aceste regului.
Patronatele din domeniu cer ca masura sa se splice si la dulceturi si gemuri, mai ales ca in unele borcane se gasesc doar cateva grame de fructe, in rest adaosuri.
Conform aceluiasi ordin, producatorii pot adauga in magiun nuci romanesti, seminte de floarea-soarelui, de dovleac, dar si ingrediente mai exotice: seminte de susan, de pin, caju, fistic sau nuci din Brazilia, Macadamia sau Pecan.
Pe acelasi subiect: