Legea care cere ca 51% din marfa marilor magazine sa fie autohtona straneste nemultumirea comerciantilor
Legea care cere ca 51% din marfa marilor magazine sa fie autohtona ii ajuta pe agricultori, dar straneste nemultumire in randul comerciantilor.
Acestia sustin ca in momentul de fata este imposibil sa se aprovizioneze cu rosii, castraveti sau gogosari din Romania, tot anul.
Potrivit lor, ar fi posibil doar daca fermierii nostri s-ar organiza mai bine. Totusi, astfel de proiecte functioneaza in tari ca Franta si Italia, unde marfa traditionala din supermarketuri apare in proportie de 80%.
Propunerea parlamentarilor care vor sa vada in magazine cat mai multe marfuri romanesti este dificil de pus in practica deocamdata. In primul rand, producatorii spun ca le este greu sa intre in supermaketuri.
Petrica Bolocan, producator: "Au niste clauze si tot timpul lucreaza numai cu intermediarii. Noi suntem o cooperativa agricola si am putea livra constant tot timpul anului."
Pe de alta parte, unii se descurca. Un producator spune ca le-a dat unor comercianti sa guste castravetii murati de el. Asa a reusit sa fie convingator, iar acum le livreaza 200 de tone de muraturi.
Puiu Badea, producator: "Am inceput cu 100 de kilograme, in jur de 3 tone si am ajuns la peste 4000 de butoaie."
La randul lor, reprezentantii marilor magazine sustin ca agricultorii romani nu stiu sa se organizeze si nu au marfa pentru un an intreg.
Delia Nica, Asociatia Marilor Retele Comerciale: "Nu avem serele si depozitele de legume, nu avem asocieri intre producatori in asa fel incat sa putem sa cumparam cantitatile mari."
Din pacate, si ministrul Agriculturii este de aceeasi parere.
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: "Trebuie in primul rand sa asiguram productie si apoi putem veni cu un astfel de proiect de lege. Nu sunt de principiu adeptul introducerii unui procent minim obligatoriu."
Stefan Padure, presedintele Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc: "Dar cu ce trebuie sa venim? Cu activitati de promovare pentru producatorii romani, sa aratam avantajele produselor romanesti in comparatie cu alte lucruri."
Legea a fost adoptata de senatori, dar pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca si de deputati.