Guvernul a aprobat proiectul care reglementeaza vanzarea terenurilor agricole catre persoane fizice
Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege care stabileste ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in 40 de ani, si statul vor avea drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole in fata persoanelor fizice straine, din 1 ianuarie 2014. Documentul a fost trimis la Parlament.
Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana, sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a aratat ca proiectul de lege are in vedere importanta terenurilor pentru viitorul agriculturii romanesti, dar nu impune restrictii la vanzarea acestora, ci doar anumite conditii care se regasesc deja, sub anumite forme, in Codul Civil.
Astfel, dreptul de preemptiune la cumpararea unui teren agricol, existent in prezent doar pentru cei care arendeaza suprafata respectiva, a fost extins la vecini, pentru a incuraja formarea de suprafete agricole mari, la tinerii fermieri, pana in 40 de ani, in vederea intineririi mediului rural, si la stat, reprezentat prin Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare se va forma in urma reorganizarii si extinderii atributiilor Agentiei Domeniilor Statului, insa proiectul de lege nu stabileste situatiile in care statul ar putea exercita dreptul de preemptiune la vanzarea unui teren agricol catre un cetatean strain.
Intrebat care sunt aceste situatii, ministrul Daniel Constantin a afirmat ca ele nu sunt specificate, dar ca, de exemplu, "la un moment dat" statul ar putea decide sa cumpere suprafete mici si sa vanda suprafete mari.
Potrivit lui Constantin, persoanele care vor dori sa vanda terenuri agricole vor face un singur drum la primarie, unde vor informa ca au o oferta de cumparare, iar in termen de 30 de zile autoritatile locale vor trebui sa o afiseze si sa ceara celor cu drept de preemptiune un aviz de vanzare. Dupa expirarea celor 30 de zile, in lipsa unor avize, se considera ca e vorba de o aprobare tacita, iar tranzactia va poate avea loc.
Daniel Constantin a aratat ca primariile vor putea stabili o taxa pentru administrarea acestor cereri, aceasta urmand a fi decisa de consiliile locale.
Ministrul a precizat ca nu este stabilita o limita a suprafetelor pe care le poate cumpara un cetatean strain, Guvernul renuntand totodata la introducerea in proiectul de lege a obligativitatii cumparatorului de a detine cunostinte minime in domeniul agricol.
Actul normativ mai stabileste ca cetatenii din afara UE vor putea dobandi terenuri doar in situatia in care detin drept de resedinta intr-un stat comunitar sau intre UE si tara lor de origine exista tratate de reciprocitate in domeniu sau acorduri de liber schimb.