Erste: Agricultura va compensa in Romania un eventual declin al exporturilor catre Italia
Productia agricola mai buna, estimata pentru acest an in Romania, va ajuta la echilibrarea unor riscuri generate in cazul exporturilor de cererea mai redusa din Italia, potrivit unui raport al grupului bancar austriac Erste.
"Consideram ca riscurile rezultate dintr-o posibila deteriorare a cererii externe din Italia vor fi echilibrate de productia agricola mai buna comparativ cu anul trecut", se arata in raportul grupului, citat de Mediafax.
Erste isi mentine estimarea de crestere economica de 1,1% pentru Romania in acest an.
Potrivit datelor statistice, Italia este a doua piata de export pentru Romania, dupa Germania. Astfel, in primele 11 luni din 2012, Germania a fost prima destinatie pentru livrarile la extern ale companiilor din Romania, cu 18,8% din total exporturi, urmata de Italia, cu 12,2%, si Franta, cu 7%.
Valoarea exporturilor Romaniei in Italia a scazut cu 5,4% in primele 11 luni ale anului trecut, la 5,1 miliarde de euro. Livrarile catre Germania s-au situat la 7,86 miliarde de euro.
Economia Italiei a inregistrat o contractie de 2,4% anul trecut, iar pentru 2013, analistii Erste estimeaza o scadere a PIB de 1,1%. Italia ar putea reveni pe crestere abia in 2014, cu 0,6%, se arata in raport.
Italia se afla in impas politic dupa ce nicio formatiune nu a obtinut, in urma alegerile parlamentare din februarie, suficienta sustinere in Parlament pentru a forma guvern. Cele mai mari trei formatiuni politice au negociat formarea unui executiv, insa pana in prezent nu s-a ajuns la niciun rezultat.
In cazul in care partidele nu se inteleg, singura optiune este organizarea de alegeri anticipate. Impasul ar putea complica alegerea succesorului presedintelui actual, Giorgio Napolitano, al carui mandat se incheie la 15 mai. Presedintele este ales de Parlament. Votul va fi vital, intrucat inainte de expirarea mandatului, Napolitano nu mai poate dizolva Parlamentul pentru noi alegeri, iar o solutie va trebui gasita de succesorul acestuia.
Italia este una dintre tarile vulnerabile pe pietele financiare, unde costurile de imprumut au atins niveluri alarmante in ultimii ani, din cauza indatorarii foarte ridicate, printre cele mai mari din zona euro.