Cum va fi servit uleiul de masline din 2014. Obiectul care va deveni istorie in urma noii directive UE
Uleiul de masline nu va mai putea fi servit ca pana acum in clasicele oliviere si boluri pe mesele restaurantelor. Toti patronii localurilor vor fi obligati sa le ofere clientilor uleiul in recipiente sigilate care sa nu poate fi umplute din nou si sa aiba eticheta de provenienta. Decizia a fost luata din motive de igiena, dar si pentru a asigura consumatorul ca uleiul e de calitate, si nu contrafacut. Propunerea a fost discutata la Bruxelles si va fi aplicata in toate tarile Uniunii Europene din 2014.
Cunoscuta oliviera cu ulei de masline, de pe mesele restaurantelor, va deveni istorie. Oficialii europeni vor interzice folosirea sticlelor reutilizabile si a vaselor de ceramica.
Uniunea Europeana vrea ca uleiul de masline, adaugat de clienti in salate, sa fie ambalat in conditii de igiena maxima, direct in fabrica, in recipiente speciale cu dispozitive de turnare care impiedica alterarea continutului.
Clasica sticla de ulei din oliviera va disparea, aceasta va fi inlocuita cu o sticla de ulei de masline mai mica ce va avea eticheta de proveninenta, dar si un sistem anti-umplere
Si cum legea va fi lege nu ramane loc de tocmeala.
Patronii restaurantelor s-au plans ca noile modificari presupun costuri suplimentare. Cea mai mare pierdere o vor avea cei care cumparau uleiul de masline vrac, mai ieftin.
Dincolo de aspectul igienic, decizia Comisiei Europene pentru interzicerea olivierelor are si o importanta economica. Masura vine in ajutorul producatorilor de masline din Spania, Italia, Grecia si Portugalia, multi cu probleme financiare.