Șofranul, denumit și „aurul roșu”, a apărut pe câmpurile din România. Este cel mai scump condiment din lume și un kilogram costă cât o garsonieră în București
România ar putea obţine venituri importante dacă pe câmpurile care stau nelucrate s-ar cultiva şofran. Mai mulţi investori străini care au adus aici planta au început deja să exporte din producţie.
Denumit “aurul roşu”, şofranul se vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul şi este, practic, cel mai scump condiment din lume. Marii jucători din domeniu sunt Spania şi India care produc împreună 240 de tone pe an, adică 80% din producţia mondială.
La Bustuchin, în judeţul Gorj, câmpuri întregi pline în trecut de buruieni s-au colorat în violet. Un spaniol a cultivat pe 20 de hectare şofran, o plantă mediteraneană, din care se extrage cel mai scump condiment din lume, denumit şi “aurul roşu”.
Plantații de şofran sunt şi la Berzovia, în Caraş-Severin. Plantele înfloresc o singură dată pe an şi fiecare dintre ele are câte trei pistile. Pentru că sunt firave, sunt culese delicat cu mâna şi apoi uscate.
Vincent Dubuissson, cultivator de șofan: “Bulbii sunt plantaţi între 10 şi 20 august, intră în înflorire în octombrie-noiembrie. Noi le recoltăm în fiecare dimineaţă, din floarea asta noi recoltăm stigmatul, apoi sunt depozitate în întuneric şi loc uscat.”
Un kilogram de şofran se obţine din cel puţin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie şi de 250.000. În funcţie de cât de pur este condimentul obţinut, un kilogram costa între 5 şi 30.000 de euro.
Pentru că este extrem de scump ajunge de multe ori să fie contrafăcut. Cel mai des falsificat este cel vândut sub formă de pulbere. În acesta speculanţii adaugă mirodenii precum şofrănelul - ca să îi crească greutatea.
În bucătăriile restaurantelor, şofranul se foloseşte la condimentarea supelor de peşte şi a felurilor pe bază de orez. Sosurile şi chiar pâinea au un gust mai plăcut datorită lui - dar trebuie folosit totuşi cu moderaţie, din cauza aromei amărui.
Cei mai mari consumatori de şofran sunt arabii - care îl folosesc în mâncărurile din miel, oaie şi pui. În Franţa este indispensabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto şi în Spania pentru paella.
Pe lângă efectul lui aromatizant, şofranul este şi un bun stimulator digestiv şi chiar un afrodisiac. Planta se foloseşte inclusiv în industria cosmetică - cel mai des în compoziția cremelor antirid.
Mai multe despre:
#sofran#agricultura
Pe acelasi subiect: