Avem recolta record la grau. Si totusi, painea nu se va ieftini. Vezi de ce VIDEO
Cu putin noroc, am putea pune pe masa, din aceasta toamna, timp de un an, numai paine de calitate, din grau romanesc. Ministerul Agriculturii a anuntat astazi recolte record la cereale. Cu alte cuvinte, renuntam la importuri, ba chiar vom trimite materie prima si in Franta, China sau in Orientul Mijlociu. Impreuna cu vestile bune apar, desigur, si problemele. Pretul painii nu va scadea, iar autoritatile nu prea stiu unde vor depozita atatea grane.
Printr-o munca asidua se incearca obtinerea de noi soiuri de grau, care dau o productie de peste 4.000 de kg la hectar, in conditii de neirigare.
Dupa 30 de ani, tot n-au facut sistem de irigatii in Baragan, iar holdele au stat la mila cerului. Din fericire, anul acesta a plouat cat trebuia. In cifre, se anunta cresteri la grau de pana la 30%.
Vestea buna este ca, din toamna, vom avea paine romaneasca de calitate superioara, pentru ca si faina va fi mai hranitoare. Dar, din pacate, pretul nu va scadea, pentru ca la nivel mondial ne confruntam cu o criza a graului.
Odata ce acoperim confortabil consumul intern, avem asadar drum liber pentru export.
"Daca nu recoltam rapid si fara sa cada un bob jos si vine o ploaie, pierderile pot fi pana la 500 kg la hectar”, spune ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
Si la rapita, orz si orzoaica vom creste de la 3.800 de kilograme la hectar la 4.800. Supraproductia romaneasca de orz ar putea feri magazinele din Franta de situatii jenante cu rafturi goale - in vestul Europei s-a pierdut o mare parte din recolta ingredientului-cheie pentru producerea berii.
Ponderea productiei agricole din PIB va ajunge in acest an la 9%, in crestere cu 30% fata de anul trecut. In total, 10 miliarde de euro odihnesc acum pe sol - la atat e acum estimata recolta lui 2011.
Pe acelasi subiect: