Bio, avantajul Romaniei. Dupa ce a fost desemnata tara anului la Nurnberg, ministerul vrea sa aloce 100 mil. euro pentru cine vrea sa cultive astfel
Agricultura iese din anonimat. Dupa ce Romania a fost desemnata tara anului la Nurnberg, datorita sectorului ecologic, ministerul vrea sa aloce 100 de milioane de euro pentru cei care vor sa cultive bio. Interesul este mare si pentru sectorul animalelor, din moment ce la a 18-a editie a targului Indagra s-au prezentat aproape 500 de producatori din tara si strainatate.
Cine ar fi crezut ca merele obisnuite pot capata personalitate si pot transmite mesaje ? Polonezii au venit la noi cu o tehnologie care ar putea prinde macar la clientii indragostiti. Pe aceste fructe scrie I love you.
"Cand marul e complet verde, trebuie sa lipim un ambalaj astfel incat soarele sa nu patrunda si sa-l inroseasca. Ia mult timp si trebuie sa acoperim si pomii pentru ca nu vrem sa pierdem aceste mere", spune o poloneza.
Englezii, mai inspirati decat noi, vor sa ne cumpere sfecla rosie pentru ca mai apoi sa ne-o vanda tot noua, sub forma de suc.
Mai scumpe decat produsele obisnuite, cele ecologice isi fac loc incet, dar sigur, in cosurile noastre. Romania ocupa in prezent locul 4 in topul producatorilor dupa spanioli, francezi si italieni.
Cel mai bun promotor a fost Mayo, o lama de un an care mananca doar fructe, legume si sucuri bio.
Mircea Ceoceanu: "Stapana lui Mayo i-a dat mere si refuza, si cand i-am dat eu ecologioce le-a mancat pe nerasuflate.
La targ a venit si Daciana, sotia premierului, interesata de produsele bio.
In ceea ce priveste zootehnia, rasele de carne constituie marea miza a fermierilor, indiferent ca vorbim de porci, oi sau vite.
Romanul consuma 60 de kilograme de carne pe an, sub media europeana care este de 85 de kg.