Aeroporturile si terenurile de golf nu mai primesc subventii agricole. APIA verifica si peste 2.300 de biserici
Peste 2.300 de manastiri si parohii din tara, care detin terenuri agricole, sunt in vizorul inspectorilor de la APIA. Oamenii bisericii trebuie sa demonstreze ca nu au incasat subventiile de milioane de euro degeaba si ca sunt, intr-adevar, fermieri activi.
Pana la sfarsitul anului, reprezentantii statului trebuie sa intocmeasca o lista neagra a celor care primesc ajutoare banesti, dar isi lasa loturile in paragina. In replica, Patriarhia Romana sustine ca pe toate suprafetele institutiilor de cult, se face agricultura.
La Manastirea Turnu din Prahova, pe o suprafata de 40 de ha, calugarii muncesc cu spor. An de an, cultiva porumb, faneata si capsuni, insa cel mai mult se mandresc cu cele 400 de familii de albine. De curand si-au facut si o firma si vand in tara mierea produsa aici. Slujitorii bisericii si-au cumparat linie de productie, centrifuga si mijloace de transport.
Pentru astfel de activitati agricole, biserica a primit anul trecut subventii in valoare de 5 milioane de euro. Ca sa ramana in carti, toate cele 2.315 institutii de cult din Romania, care detin sau administreaza peste 23 de mii de hectare de teren agricol, vor fi verificate. Controalele vor fi facute de reprezentantii Agentiei de Plati in Agricultura.
“Acolo unde exista proprietari de teren numai biserica si nu are cine munci, probabil ii vor sprijini, ii vor sfatui ori sa dea pamantul in arenda, ori sa faca contracte de presatari de servicii cu firme de specialitate, care sa ii ajute sa lucreze terenul respectiv”, explica Gheorghe Benu, director general APIA.
Altfel, subventia pica. In replica reprezentantii Patriarhiei Romane spun ca nu exista suprafete nelucrate.
"Unitatile bisericesti care detin suprafete de teren arabil mai mari si au capacitatea de a le lucra in regie proprie justifica subventiile primite de la stat conform legislatiei în vigoare. In cazul acestora, recolta obtinuta este folosita pentru intretinerea unitatii bisericesti, consumul propriu, precum si pentru aprovizionarea institutiilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane", spune Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.
Controalele nu vizeaza doar lacasurile de cult. Ministerul Agriculturii pregateste o lista neagra cu fermierii inactivi si institutiile care detin terenuri necultivate pentru care pana acum au primit subventii. Dupa controale, acestia nu vor mai beneficia de platile pe suprafata, spun oficialii.
Aeroporturile si terenurile de golf vor fi si ele incluse pe lista neagra a "fermierilor inactivi" si nu vor mai putea primi subventii pentru teren agricol. Totodata, societatile imobiliare trebuie sa desfasoare activitate agricola pe acele terenuri, pentru a mai primi subventii, nu doar sa taie iarba si sa ingrijeasca terenul.
"Doi ani, Aeroportul Otopeni a primit subventie, pana ne-am hotarat noi si l-am pus sa-si retraga cererea. Intretinea terenul, taia iarba, dar am considerat ca asta nu este o activitate agricola pentru care merita sa primeasca subventii. Nu primeau o suma mare, ci 10-15.000 de euro", a aratat Benu.
Lista neagra va fi definitivata in acest an si va mai include, potrivit lui Benu, societati de apa proprietare de terenuri, ONG-uri care au ajuns proprietare de terenuri, dar nu au activitate agricola, precum si acele institutii de cult care nu lucreaza pamantul.
Mai multe despre:
#subventii agricole#biserici
Pe acelasi subiect: