Costul de 400 de euro pe metrul patrat construit are la baza un pret pentru caramida care a scazut anul trecut cu 10%, unul pentru ciment - redus cu 5-10%.

In cazul BCA, pretul este mai mic cu 15-18% decat era, de exemplu, in 2008.

Conform producatorilor din domeniu, preturile la ciment si BCA vor continua sa scada in prima parte a acestui an cu 2-3%.

Asta inseamna o veste foarte buna pentru cei care au planificate constructii sau renovari!

Cu cei 70.000 de euro pe care statul vrea sa vi-i dea ca plafon de garantie in cadrul Programului Prima Casa va puteti construi o casa de 120 – 150 de metri patrati, adica va avea un living si doua – trei camere, oriunde in tara inclusiv in Bucuresti.

Singurele conditi: sa o construiti in regie proprie si sa aveti deja terenul!

In ceea ce priveste posibilitatea contractarii unei firme spcializate care sa va scape de bataile de cap date de ridicarea unei case in regie proprie, cu cei 70.000 de euro veti putea construi doar “o casuta extrem de mica” sau una in orasele mai mici ori la tara.

Constructorii va sfatuiesc ca orice casa pe care ati vrea sa o construiti sa aiba minimum 100 de metri patrati. Ei spun insa ca la 150 de metri patrati este "exact asa cum trebuie" adica mare.

In Bucuresti, nici nu se pune problema sa incerce cineva sa isi faca o casa in conditii bune de calitate la un pret de 70.000 de euro pentru ca ea costa minimum 100.000 de euro, daca ti-o ridici cu o firma specializata.

Persoanele care se asociaza sa construiasca un complex de locuinte primesc fiecare o garantie de 75.000 de euro prin Programul “Prima Casa”, iar cei care vor sa faca o casa pe cont propriu primesc doar 70.000 de euro.

Pentru locuintele vechi, plafonul de garantare a ramas la 60.000 de euro.

Teoretic, Programul Prima Casa 2 este in vigoare inca din 8 martie, dar d-abia saptamana viitoare se va da drumul la credite si pentru cei care isi construiesc case in nume propriu sau in asociere.

Preturi materiale de constructie:

Material
Pret
UM
Ciment
18,5 lei
40 kilograme
Fier beton
1,65 lei
1 kilogram
Caramida
0,82 lei
1 bucata
BCA
200 lei
1 metru cub
Sursa: incont.ro, pe baza datelor din piata