Jean Chrissoveloni s-a intors din exil, cu speranta ca va recupera nu doar banii, ci si radacinile pe care bunicul lui le-a pierdut in anii de comunism.

El a povestit despre prietenia familiei sale cu Regina Maria si cu Carol I, cu Charlie Chaplin si Marcel Proust, dar mai ales despre respectul pentru trecut, care l-a adus in Romania:

"Aici avem o vedere a Lipscaniului, cum era Lipscaniul in 1930. In special erau multe mici magazine. Vedeti, acest ornament e ala din colt de acolo. Cladirea noastra este cladirea asta."

Jean Chrissoveloni este singurul mostenitor al celei mai vechi familii de bancheri romani. Se spunea ca detineau, candva, jumatate din Bucuresti.

"Era foarte puternic, pentru ca vorbim de o afacere care a inceput in Romania in 1848 sub denumirea de Chrissoveloni Fils."

Fosta cladire a bancii Chrissoveloni, confiscata de comunisti, a fost retrocedata descendentului acum 5 ani.

"Jean Chrissoveloni: A fost cumparata de strabunicul meu in 1903. Si a fost banca.
Reporter: Cum arata?
Jean Chrissoveloni: Imi dau seama ca acolo erau ghiseele, acolo era sala de tranzactionare, acolo erau birourile si familia locuia in spate. Si, de fapt, la etajul intai - poti sa mai vezi intr-un apartament - aveau o bolta si urmarea ce se intampla in cladire."

Bancherii Chrissoveloni, de origine greaca, si-au folosit din plin apropierea de familia regala, pentru a-i atrage pe clienti, dar si ca sa sprijine tara de adoptie, in Primul Razboi Mondial.

Reporter: Bunicul dvs. chiar avea saci cu bani?
Jean Chrissoveloni: Hm, cred ca era foarte bogat, pentru ca venea dupa doua generatii de oameni care au strans bani.

"Bunicul meu a facut din casa lui, casa personala, un spital. Regina Maria si fetele ei erau nurse in acest spital. Dupa aia s-a mai stricat treaba. bancherii lui Carol erau marii nostri competitori."

Criza economica din anii 30 a lovit puternic familia Chrissoveloni. Falimentul bancii a adus la iveala averi colosale, pierdute in cateva zile.

"A cazut stock market-ul la New York. Toata lumea a venit, bai, da-mi banii. Si nu e ca noi papasem banii, dar banii erau investiti. Ca sa intelegeti ce criza, tatal meu a platit mai mult de 3 miliarde de lei."

In comunism, unii bancheri au facut inchisoare. Tinerii familiei, mai putin bogati, s-au raspandit in lume. Cativa au luat titluri nobiliare, altii s-au apropiat de artisti.

"Sora bunicului meu, tanti Elene, a devenit prietena cu Charlie Chaplin, care era si el exilat in Elvetia. Se vedeau, luau ceaiul impreuna, discutau. Tanti asta a mea a avut o corespondenta foarte intensa cu Proust, cu Marcel Proust", a declarat Jean Chrissoveloni.

Renovarea fostului sediu al bancii, pe care Jean l-a gasit plin cu porumbei, a inghitit enorm. Curand, locul va deveni o imensa librarie moderna. Iar Chrissoveloni va primi o chirie lunara de 17.000 de euro:

"Esti constient de valoarea unei traditii. Singurul motiv pentru care merita sa investesti in cladiri vechi. O facem ca asa trebuie, asa credem ca e corect", a declarat mostenitorul.

"In Bucuresti sunt 700 de vile de inchiriat, din care, din pacate, mai putin de jumatate sunt renovate", a declarat Maria Neda, coordonator PR al unei agentii imobiliare.

Urmasii au recuperat pana acum cinci cladiri, din care doua sunt in Bucuresti.