Un cutremur ca cel din martie 1977 ar putea provoca pierderi de 4,8 mld. euro la nivelul Romaniei
Valoarea totala a locuintelor la nivel national este estimata la 105,6 miliarde de euro. Un cutremur ca cel din 77' ar putea duce la pagube de 4,8 miliarde de euro, potrivit unor studii citate de PAID.
"Expunerea rezidentiala totala in Romania este estimata la 105,6 miliarde de euro, din care valoarea locuintelor din mediul urban depaseste 60 miliarde de euro. Valoarea expunerii rezidentiale in Bucuresti este estimata la peste 12 miliarde de euro. Potrivit ultimelor studii realizate de experti internationali, pierderea modelata in sectorul rezidential, in cazul unui eveniment similar celui din 1977, se ridica la 4,8 miliarde euro la nivel national", a declarat luni directorul general al PAID, Marius Bulugea, prezent la un eveniment de specialitate.
Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a generat pierderi de peste doua miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei din acel an, potrivit datelor Bancii Mondiale.
Din totalul pierderilor, peste 50% au fost la locuinte, in Bucuresti fiind 90% din victime si 70% din pierderi, arata Mediafax.
Cauza principala a pierderilor materiale si umane a constituit-o prabusirea a 28 cladiri inalte, construite inainte de anul 1940 fara masuri antiseismice, dar si avariile grave produse in unele unitati industriale sau ranirea din motive nestructurale in locuinta.
Datele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) arata ca, la 6 octombrie, numarul politelor obilgatorii in vigoare se ridica la 789.096 de contracte, cu un ritm mediu de subscriere diminuat semnificativ dupa data de 4 august.
Proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.
Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.