Tranzactiile de birouri din centrul si vestul Capitalei au crescut la 33%, de peste trei ori fata de anul trecut. Orhideea-Politehnica si Cotroceni, cele mai cautate zone
Cladiri de birouri
Ponderea tranzactiilor de birouri din zona de centru-vest a Capitalei a crescut la 33% din totalul pietei de inchirieri si pre-inchirieri, in primele sase luni din 2016, de la doar 10%, la nivelul anului trecut, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara ESOP Consulting.
Numarul proiectelor mari de birouri din zona de centru-vest a explodat in perioada octombrie 2015 - aprilie 2016, atragand atentia managerilor companiilor in cautare de sedii noi.
Sub-zonele Orhideea-Politehnica si Cotroceni au fost varf de lance si au atras tranzactii de birouri care au insumat 50.209 mp, numai in primele sase luni din 2016, conform datelor centralizate in Forumul principalelor companii imobiliare de pe piata de birouri.
Acest volum reprezinta, conform studiului realizat de ESOP Consulting, mai mult decat dublu comparativ cu valoarea tuturor tranzactiilor din aceasta zona la nivelul anului trecut (in 2015, in zona de centru-vest s-au incheiat contracte de inchiriere pentru 19.000 mp).
"In piata de birouri a existat un dezechilibru semnificativ in ultimii cinci ani. Zona Barbu Vacarescu - Dimitrie Pompei s-a dezvoltat accelerat, in timp ce zona de centru-vest si zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent, putine proiecte au fost demarate si, de regula, acestea au fost de suprafete mici sau medii. In ultima perioada am remarcat, insa, un interes in crestere atat din partea dezvoltatorilor cat si din partea companiilor pentru zona Orhideelor - Politehnica si credem ca in urmatorii trei, patru ani aceasta zona va fi in lumina reflectoarelor, iar stocul de birouri aferent va recupera partial decalajul fata de zona de centru-nord", spune Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting.
In topul zonelor de birouri din Bucuresti conduce zona de centru-nord, cu un total de 81.842 mp si o pondere de 54% din totalul tranzactiilor, in S1 2016. Aceasta a pierdut, insa, circa 14% din cota de piata numai in ultimele sase luni (la nivelul intregului an 2015 ponderea a fost de 68%).
Pe locul doi in S1 2016, se afla zona de centru-vest, pe locul trei zona ultracentrala (la mare distanta insa ca volum de primele doua si cu o pondere de 6%), urmata de zonele de centru-est si centru-sud, fiecare cu un procent de 3%. Comparativ cu 2015, zona de centru-vest a crescut cu 23% din cota de piata, in timp ce zona de nord a scazut cu 7% si zona ultracentrala cu 4%.
Mai multe despre:
#birouri#imobiliare
Pe acelasi subiect: