Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2013 clasifica apartamentele din Bucuresti in 60 de zone, dupa numarul etajului, gradul de confort, precum si anul constructiei.

Valorile din grila se plaseaza semnificativ sub preturile de tranzactionare si reprezinta nivelul minim la care se poate incheia contractul de vanzare-cumparare.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de doua camere confort I sporit situat la un etaj intermediar in zona Unirii valoarea minima se situeaza la 65.610 euro, valabila pentru o constructie din anul 1978-1997. Anul trecut, un apartament in aceeasi zona, cu aceleasi caracteristici, dar incadrat ca an al constructiei intre 1978-1997, avea o valoare de 45.750 de euro.

Totodata, un apartament cu doua camere situat pe Bulevardul Nicolae Balcescu sau in zona Pietei Universitatii este evaluat la 62.870 de euro in acest an, comparativ cu 46.870 de euro anul trecut, adica cu 34% mai mult.

In Piata Constitutiei, o locuinta cu aceleasi caracteristici este evaluata in grila notarilor din acest an la 63.760 euro, in crestere cu 36% pestea valoarea de 46.870 de euro din anul anterior. Locuintele de pe Bulevardul Dacia sunt evaluate in plus cu 20%, de la 48.870 euro la 60.940 de euro.

Si pentru apartamentele din cartierele semicentrale notarii au stabilit valori in urcare pentru acest an. In urma actualizarii valorilor, un apartament de doua camere confort sportit de la un etaj intermediar intr-un bloc de pe Bulevardul Basarabiei sau Soseaua Pantelimon este evaluat la 41.770 euro, fata de 37.000 de euro in 2012.

Notarii actualizeaza o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie imobilelor, grila care este comunicata directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. Ghidul urmareste stabilirea valorilor orientative pentru proprietati imobiliare de tip rezidential, comercial si industrial pentru uzul birourilor notariale, avand in vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentand un studiu al pietei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare.

Acestia mentioneaza ca prin impartirea fiecarei zone in sase sub-zone cu valori diferentiate se va ajunge la situatii mult mai apropiate de valorile reale din piata.