Ritmul mediu al solicitarilor de garantare primite de catre fond, in ultima perioada, este de 220 de solicitari pe zi, fata de 120 de solicitari pe zi in aceeasi perioada a anului trecut.  Au crescut in 2015 cu aproximativ 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut,  potrivit FNGCIMM. 

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat in acest an 6.800 garantii pentru creditele prin programul "Prima Casa", cu o valoare de 555 milioane de lei, care au sustinut credite de peste 1,1 miliarde de lei, valoarea medie a unei finantari fiind de 165.000 lei (37.000 euro). 

"Avand in vedere volumul mare de solicitari de garantare pe care FNGCIMM le proceseaza in aceasta perioada, recomandam potentialilor nostri clienti sa incheie antecontractele de vanzare-cumparare pe un termen de minim 30 zile. Depunem eforturi considerabile pentru a accelera ritmul de acordare, pentru a asigura un flux simplu si rapid si facem apel la potentialii beneficiari sa acorde o atentie sporita la intocmirea dosarelor", potrivit comunicatului. 

Totodata, reprezentantii Fondului recomanda verificarea suplimentara a continutului dosarelor transmise spre aprobare, pentru evitarea reluarii procedurii de analiza in cadrul fondului, in cazul unei documentatii incomplete sau incorect intocmite.

 "In aceasta situatie se afla circa 30% din dosarele primite de catre FNGCIMM, ceea ce obliga personalul fondului sa revina in medie de 3 ori pe aceleasi solicitare, actiune ce are efect direct asupra operativitatii si dinamicii procesului de acordare a garantiilor", explica sursa citata. 

De la debutul programului, anul 2009, FNGCIMM a acordat aproape 139.000 de garantii, in valoare de circa 11,6 miliarde lei, pentru credite accesate in valoare de circa 23 miliarde lei.