Dar experţii imobiliari spun că ar trebui să mai scadă, având în vedere cererea din ce în ce mai mică. Doar la vile şi case cu curte tarifele au crescut din nou în ultimele două luni.

Într-un an bulversant, cu mulţi şomeri, învăţământ online, munca de acasă şi turism inexistent, mii de apartamente şi garsoniere au rămas goale. Agenţii imobiliari estimează că, în prezent, sunt scoase la închiriat, în medie, cu 20 la sută mai multe locuinţe la bloc faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În consecinţă, au scăzut chiriile la apartamente şi garsoniere. În medie, cu 10-15 procente, în funcţie de oraş şi de zonă. Sunt cele mai mici din 2015, de când cresc constant.

În Bucureşti, de exemplu, în prezent, un apartament cu 2 camere se închiriază, în medie, cu 369 de euro. În februarie 2020, proprietarii cereau peste 400 de euro. Media la garsoniere este de 252 de euro, în februarie era de 285.

În pandemie, siguranţa a devenit importantă pentru chiriaşi şi mulţi au cerut înregistrarea contractelor la ANAF. Parcurile, locurile de joacă şi spaţiile verzi au devenit la fel de importante că transportul în comun.

Pandemia a dus la schimbări importante în relaţia oamenilor cu spaţiul lor de locuit. După criza imobiliară din 2008, trei sferturi dintre chiriaşi căutau locuinţe mai ieftine. Acum însă 60 la sută dintre cei care stau cu chirie vor apartamente mai mari sau în zone mai bune.

Pun preţ pe cum arată viitoarea locuinţă, dacă mobilierul este nou şi modern şi cum este compartimentat. Iar aceste tendinţe, cred specialiştii imobiliari, se vor menţine pe tot parcursul anului.