Asta inseamna ca in 2011 proprietatile din clasa premium ar trebui sa se ieftineasca. Daca nu, se vor transforma in niste case parasite.

De pilda, in apropiere de bulevardul Aviatorilor se gaseste una dintre cele mai scumpe proprietati din Romania. Are 37 de camere, o curte de 1.400 mp si costa nici mai mult nici mai putin de 7 milioane de euro.

Cu alte cuvinte, se cer 4.600 de euro pe mp. Foarte mult spun analistii, in conditiile in care o proprietate similara se vinde in Praga cu cu un pret de trei ori mai mic adica 1.600 de euro pe mp.

Aceeasi situatie este si cazul imobilelor din Bucurestiul interbelic. De pilda, o casa veche de 130 de ani care a apartinut unei familii de bancheri din Micul Paris. Mostenitorii spun ca arhitectura este inspirata din cea a unui castel de pe malul Rinului. Prin urmare, pretul este de 1,8 milioane de euro, adica 2.400 de euro pe mp.

Tot scump, spun din nou analistii.

Nu numai proprietarii caselor vechi tin la pret. Si dezvoltatorii proiectelor noi din clasa lux avanseaza pentru 2011 preturi mai mari decat cele practicate in regiune. Unul dintre proiecte a fost finalizat in plina criza cu o investitie de 50 de milioane de euro. Are trei cladiri, dintre care un bloc turn, 124 apartamente de lux, acces la sauna, jacuzzi si piscina.

In ultimii trei ani, luxul imobiliar s-a ieftinit in medie cu 40%, iar datele arata ca 2011 va aduce si pe segmentul adresat celor cu bani noi scaderi.