Proiectul care ar trebui sa salveze casele vechi din Capitala pune la pamant sute de constructii de valoare
Urbanistii discuta zilele acestea soarta cladirilor din zona Dorobanti, una dintre cele 98 de zone protejate ale Capitalei. Se doreste inventarierea fiecarui imobil, pentru ca in final sa se stabileasca ce ramane in picioare si ce nu. Un prijel bun pentru ca interesele imobiliare sa castige, spun cei care lupta pentru salvarea patrimoniului.
Pe strada Maior Dimitrie Giurescu, in zona protejata Dorobanti, se da unde verde pentru demolarea tuturor caselor de pe partea dreapta chiar daca unele dintre ele au fost de curand renovate. Aici se propune construirea unor imobile de doua etaje sau chiar a unui bloc de sase etaje, in locul unei cladiri cu o arhitectura de valoare.
Teoretic, intentia urbanistilor este sa ocroteasca zona de anumite interese imobiliare. Pratic, in teren situatia arata asa: jumatate dintre casele de pe Calea Dorobanti par lipsite de valoare si pot fi demolate.
"Este necesar acest studiu al carui scop era acela de a face un inventar al acestor cladiri si de a face o clasificare mai fina a valorilor", a declarat Dan Marin, arhitect Universitatea de Arhitectura Ion Mincu.
In momentul de fata, doar monumentele istorice sunt protejate de lege. In rest in orice alta constructie poate intra buldozerul daca proprietarul are un avizele necesare. Cei din Primaria Capitalei nu vorbesc insa despre demolari, ci doar despre modificari.
"Apare o posibilitate de interventie graduala in functie de valoarea imobilului in cauza in intregul lui sau in parti", a explicat Sorin Gabrea- sef Comisia de Urbanism.
Exista inclusiv pericolul ca pe niste terenuri goale sa apara alte constructii care sa le mascheze pe cele de vechi de valoare. Reprezentantii organizatiilor care militeaza pentru salvarea Bucurestiului se tem ca odata ce proprietarii vor avea unda verde nu vor mai respecta nicio regula de urbanism.
In Bucuresti exista 98 de zone protejate. Pana acum s-au inventariat doar in 12.