Potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, plata garantiei se va efectua in maximum 90 de zile de la formularea cererii de plata si nu in maximum 90 de zile de restanta, ca pana acum. 

De asemenea, a fost detaliata modalitatea in care finantatorii pot renunta la cererile de plata, precum si posibilitatea repunerii beneficiarului in drepturile si obligatiile aferente contractelor de credit si de garantare, dupa ce plata garantiei a fost efectuata.

Retragerea cererii de plata se poate efectua pana in penultima zi de efectuare a platii valorii de executare a garantiei de catre MFP, beneficiarul putand recurge o singura data la aceasta facilitate. 

In plus, oamenii vor avea posibilitatea achizitionarii unei noi locuinte in cadrul Prima Casa, cu suprafata utila mai mare sau cu o valoare mai mare decat locuinta achizitionata/construita initial prin program. Conditia este ca locuinta achizitionata sau construita initial sa fie instrainata prin vanzare-cumparare cel mai tarziu pana la data incheierii noului contract, iar creditul acordat initial in cadrulpProgramului sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte. 

Totodata, plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate in sistem "revolving", astfel incat se va asigura continuitatea programului.

Sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor acordate in cadrul Programului la scadenta sau anticipat, precum si ca urmare a lichidarii creditelor acordate initial pentru a achizitiona/construi o noua locuinta in cadrul Programului, vor reintregi plafonul total al garantiilor si se vor utiliza de catre finantatori pentru acordarea de noi garantii. 

A fost reglementata si situatia de preluare/cedare a locuintei si a finantarii garantate, respectiv situatia in care sotia sau sotul preia sau cedeaza dreptul de proprietate dobandit prin achizitionarea/construirea unei locuinte in cadrul programului, ca urmare a adoptarii regimului matrimonial al separatiei de bunuri, prin conventie matrimoniala. 

Pana in prezent, au fost acordate peste 157.000 de garantii, in valoare totala de peste 13 miliarde de lei, pentru sustinerea de finantari destinate achizitionarii/constructiei de locuinte in cadrul Programului Prima casa, de peste 26 de miliarde de lei.