Anul 2019 ar urma să aducă preţuri mai mici cu până la o treime, pe fondul cererii în scădere, cel puţin asta spun analiştii.

Iancu Guda, Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari: „Salariile nu vor mai creşte, avem o emigrare record şi un spor natural negativ, avem şi această taxă pe activele bancare care scumpeşte creditul cu cel puţin 0,8-1 punct procentual pe an. Având în vedere oferta oarbă în creştere, vedem în toate părţile, se construieşte din ce în ce mai mult, vor duce la o scădere inevitabilă a preţului imobiliarelor cu cel puţin 25-30% anul acesta sau cel mai târziu în prima parte a anului următor.”

Lipsa de interes a oamenilor s-a văzut deja în vânzări. Tranzacţiile de apartamente, case şi terenuri, au fost constant în scădere, din vara până acum, conform datelor Agenţiei de Cadastru, cu până la un sfert, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Şi pentru programul Prima Casă ultimul an a fost atipic. Spre deosebire de anii anteriori, când fondurile se terminau în câteva luni, acum au ajuns până la finalul anului. Ar fi nevoie de o schimbare, spun specialiştii.

Dragoş Nichifor, analist bancar: „Programul şi-a atins scopul, a crescut şi a susţinut piaţa imobiliară în timpul crizei, în acest moment acest program consider că ar trebui să se restrângă în zona socială, a familiilor cu venituri foarte mici, şi poate ar trebui să apară o compensaţie pe dobânda, astfel încât cei care îşi prima locuinţă şi sunt şi într-o situaţie socială să aibă rate mici.”

Robert Croitoru, consultant fiscal: „Au fost persoane care aveau rate de 1000 de lei şi acum au ajuns la 1400, prin prisma modificării ROBOR. Deci, prima casă a avut ceva dezavantaje pentru cei care şi-au luat credite acum 3-4 ani de zile.”

În contextul creşterii dobânzilor, şi băncile au noi reguli impuse de BNR pentru a-i feri de riscuri pe românii cu venituri mici. Potrivit noilor reguli impuse de BNR, din această lună cei care fac un credit pot avea rate de cel mult 40% din totalul veniturilor, faţă de 50-55%, cât era până acum, cu excepţia celor care fac un credit pentru primul imobil. În acest caz, gradul de îndatorare poate merge până la 45%.

Cele mai scumpe locuinţe din ţară sunt în prezent în Cluj, unde preţul pe metru pătrat depăşeşte 1.500 de euro, în creştere cu peste 7% faţă de finalul anului 2017. În Bucureşti, media este de 1300 euro/mp, în timp ce în Timişoara, al treilea în top locuinţele se vând cu 1.200 de euro/mp, conform imobiliare.ro.

"Prima Casă" continuă și în 2019

Programul "Prima casă" va continua, pentru că a fost util în economie, dar se doreşte a fi un program social clar, a declarat duminică ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

"Noi vom bugeta pentru anul viitor în continuare programul "Prima casă" pentru că a fost foarte util în economie. Nu ştiu exact acum suma, dar în ianuarie o să vedeţi exact cu cât anume vom bugeta", a spus Teodorovici, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă va fi un plafon de vârstă sau de venit, şeful de la Finanţe a precizat că nu vrea să anticipeze, pentru că nu are toate datele. "Probabil săptămâna viitoare...Dacă se schimbă ceva faţă de cadrul legal care a reglementat prima casă vor fi astfel de modificări legislative puse din timp transparente pe site MFP, dar vom continua cu acest program şi în 2019", a subliniat Teodorovici.

Şeful de la Finanţe a ţinut să reitereze că statul nu a anticipat niciun leu de pe urma "taxei pe lăcomie". "Nu ne bazăm pe ea, este zero în buget, vrem să descurajăm banca să mai aplice dobânzi atât de mari şi de nejustificate faţă de români. Şi în energie la fel, noi pierdem ca stat prin acele taxe în zona de energie pentru că dividendele vor fi mai mici. Eu stat câştig mai puţin, dar tocmai pentru economie, pentru consumatorul casnic este măsura aceasta luată", a spus Teodorovici.

Potrivit unui proiect de HG publicat pe site-ul MFP, plafonul de garanţii pentru programul 'Prima casă' pentru anul 2019 este de 2 miliarde de lei, similar cu plafonul total de garantare alocat pentru anul 2018.

"Prin Memorandumul cu tema Aprobarea strategiei programului 'Prima casă' 2017-2021, adoptat de Guvern în şedinţa din data de 29.11.2016 au fost stabilite obiectivele şi liniile directoare care vor guverna programul 'Prima casă' în următorii 5 ani, precum şi nivelul plafonului de garantare în cadrul Programului pentru perioada 2017-2021. Astfel, Ministerul Finanţelor Publice a avut în vedere un plafon anual de garanţii în cadrul Programului de 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, şi 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate şi contractate în cadrul Programului", se arată în nota de fundamentare.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 miliarde lei. De la începutul anului 2018 şi până la finele lunii octombrie 2018 au fost acordate 17.915 garanţii, în valoare totală de 1,7 miliarde lei, precum şi 6.494 promisiuni de garantare.