Astfel, pretul mediu a apartmentelor a ajuns in Luna martie la 1.003 euro pe metru patrat util, in crestere fata de februarie, pe fondul unui interes in crestere al cumparatorilor, dupa o perioada de inghet al cererii in primele doua luni ale anului.

Pretul mediu calculat la nivelul principalelor orase din tara a evoluat diferit, inregistrand valori in scadere in Bucuresti, Ploiesti sau Timisoara. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand pretul mediu era de 1.043 euro/mp, la nivel national, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 3,8% mai mici.

"In ultimele treizeci de zile cea mai mare scadere de pret s-a inregistrat in Ploiesti, iar cea mai mare crestere la Cluj-Napoca. Preturile apartamentelor vor mai cunoaste oscilatii in acest an, fiind foarte sensibile la semnalele economice, dar si politice. Astfel, modificari legislative cu impact asupra economiei sau adoptarea unor masuri ce vizeaza cresterea veniturilor populatiei, ca reducerea CAS de pilda, vor avea un impact si asupra preturilor locuintelor", a declarat intr-un comunicat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Studiul portalului indica pentru Bucuresti, pentru luna martie, o valoare medie de 1.145 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 0,3% fata de luna precedenta. Se atinge astfel astfel un nou prag minim al preturilor apartamentelor inregistrat la nivelul Bucurestiului, de la inceputul crizei. Tendinta de scadere a fost resimtita doar pe segmentul apartamentelor noi, pretul mediu solicitat pentru apartamentele vechi inregistrand o crestere usoara.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna martie la 1.321 euro/mp util, in scadere cu 1,3% fata de februarie.

Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care continua sa se ieftineasca, pretul mediu solicitat pentru aceasta categorie inregistrand o scadere de 2,1% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat insa o crestere de 0,4% in martie, in timp ce garsonierele s-au ieftinit cu 0,5%.

Preturile apartamentelor din Brasov au inregistrat o crestere usoara in ultimele treizeci de zile. Conform imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna martie, o valoare de 862 euro/mp de suprafata utila, cu 0,5% mai mult decat in luna februarie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,4% mai mic.

La Cluj-Napoca, dupa o scadere de 0,8%, respectiv 0,6% inregistrata in primele doua luni ale anului, in martie, preturile apartamentelor au crescut cu 0,6%, ajungand la o medie de 940 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 5% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara.

Preturile apartamentelor scoase la vanzare in Constanta au inregistrat o usoara scadere, de 0,2%, in luna martie, la 915 euro/mp util.

Luna martie este prima din acest an in care preturile medii solicitate pentru apartamentele din Timisoara au inregistrat o scadere. Este vorba despre o contractie de 1%, tonul fiind dat de evolutia segmentului nou. Pretul in a treia luna a anului, de 813 euro/mp util, este cu doar 1,9% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Diferenta este mai mare in cazul unitatilor noi care, desi s-au ieftinit cu 2,6% in martie, atingand valoarea medie de 885 euro/mp util, sunt cu 5% mai scumpe decat acum un an.

Pentru Ploiesti, studiul indica, pentru luna martie, o valoare medie de 860 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o scadere de 1,1% inregistrata in ultimele treizeci de zile, indicele calculat la nivelul orasului Ploiesti a cunoscut cea mai mare contractie dintre toate orasele analizate. In comparatie cu luna martie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu 2,4% mai mici.