Preturile apartamentelor continua sa creasca. Cluj-Napoca este, in prezent, cel mai scump oras al tarii
Apartamente, imobiliare
Preturile apartamentelor din marile orase ale tarii continua sa creasca, desi conditiile de accesare a finantarii s-au modificat odata cu aparitia legii darii in plata, reiese dintr-o analiza de piata realizata de portalul Imobiliare.ro, care cuprinde orasele Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.
Potrivit analizei citate, in ultimele 12 luni, apartamentele s-au scumpit, chiar daca intr-un ritm diferit, in toate cele trei orase analizate. Tendinta ascendenta a fost sustinuta de majorarea cererii, in vreme ce oferta a dat semne clare de scadere, cu o singura exceptie, in cazul Timisoara.
Cluj-Napoca este, in prezent, cea mai scumpa piata rezidentiala a tarii. La finele lunii mai, pretul solicitat de vanzatori ajunsese la 1.209 euro pe metru patrat util - valoare cu 13,9% mai mare decat cea valabila in mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru patrat.
Aceasta evolutie a avut loc in contextul in care, in primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunturi de vanzare pe segmentul apartamentelor a scazut cu 19,1% fata de anul precedent. Pe de alta parte, la capitolul cerere, datele arata un salt de 38,4% al numarului de potentiali cumparatori (cea mai mare crestere dintre cele trei orase analizate), mai reiese din analiza Imobiliare.ro.
Bucurestiul, cu o valoare medie de 1.126 de euro pe metru patrat util, avea, in mai, apartamente disponibile spre vanzare (noi si vechi) cu 6,6% mai scumpe fata de perioada similara a anului trecut, cand ajungeau la 1.056 de euro pe metru patrat. Si aici s-a inregistrat o scadere cu 16% a anunturilor de vanzare in ianuarie-mai 2016 (comparativ cu intervalul similar din 2015), in timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%. Ca volum, Capitala domina orasele secundare, avand de 5 ori mai multi cumparatori decat Clujul sau Timisoara.
Pe categorii de apartamente, 38% dintre bucuresteni vizeaza locuinte cu doua camere, 31% sunt interesati de trei camere, 18% ar opta pentru o garsoniera, 11% pentru patru camere si 2% pentru cinci camere.
Potrivit analizei, cea mai mare parte din cerere (47%) este concentrata pe intervalul 50.000-100.000 de euro, segment care a consemnat o crestere de 12,9% in ianuarie-mai 2016 (fata de anul precedent). Pe de alta parte, 36% dintre potentialii cumparatori sunt interesati de oferte mai mici de 50.000 de euro (dupa un avans de 3,6% raportat la 2015). Segmentul de la 100.000 de euro in sus atrage 17% din cererea actuala de apartamente, dupa un salt de 26,7% in primele cinci luni din 2016.
Timisoara este singurul oras in care preturile au scazut cu 0,7%, coborand astfel sub pragul de 1.000 de euro pe metru patrat atins in aprilie. Cu toate acestea, pretul mediu solicitat in prezent de vanzatori, respectiv 993 de euro pe metru patrat util, este cu 13,5% mai mare decat cel valabil in urma cu un an (875 euro pe metru patrat).
Pe de alta parte, Timisoara este singura piata dintre cele analizate care a inregistrat o crestere a numarului de oferte noi de vanzare comparativ cu anul trecut (7,3%). Avansul consemnat la capitolul cerere, de 16,1%, il depaseste insa pe cel al ofertei - fapt ce explica, cel putin partial, evolutia pozitiva a preturilor, se mai arata in analiza mentionata.
Mai multe despre:
#preturi apartamente#imobiliare
Pe acelasi subiect: