Piaţa imobiliară din România, în atenţia marilor investitori asiatici. Tranzacţiile de anul trecut au ajuns aproape de 1 mld. euro
Cladire de birouri
Piaţa imobiliară din România a început să atragă atenţia marilor investitori asiatici, grupuri din China şi Coreea de Sud explorând posibilitatea de a investi direct în principalele segmente de piaţă, arată o analiză realizată de C&W Echinox.
Piaţa locală se află într-un proces de maturizare, care implică şi o diversificare a capitalului investiţional, iar investitorii asiatici, care au făcut în ultimii ani achiziţii majore în pieţele din Vestul Europei, dar şi în Polonia, îşi extind aria de interes şi către celelalte ţări din regiune.
Investitorii sud-africani au fost în ultimii cinci ani cei mai activi cumpărători din piaţa imobiliară locală, care a fost folosită de o serie de grupuri şi ca 'rampă de lansare' pentru formarea unor portofolii regionale, apreciază reprezentanţii Cushman & Wakefield Echinox.
În ultimii ani, analiştii imobiliari ai companiei au observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucători noi din Statele Unite, Liban, Cehia şi Belgia.
Specialiştii apreciază că procesul va continua cu primele achiziţii ale unor investitori asiatici, atraşi de proiectele cu o calitate a construcţiei ridicată, chiriaşi blue-chip şi randamente investiţionale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale faţă de pieţele din Europa Centrală.
Datele Cushman & Wakefield arată că în ultimii trei ani (2016 - 2018) investitorii asiatici (Malaysia, Coreea de Sud, Singapore, Filipine) au realizat achiziţii de peste 2,8 miliarde de euro în Polonia, având o pondere mai mare de 16%, în timp ce în Cehia şi Ungaria au fost semnate anul trecut tranzacţii semnificative de către grupurile Shinhan Investment din Coreea de Sud şi Mapletree din Singapore, ponderea investitorilor asiatici fiind preconizată să crească şi în aceste pieţe.
În piaţa locală au fost realizate în 2018 tranzacţii imobiliare cu o valoare cumulată de aproximativ 957 de milioane de euro, cele mai mari achiziţii fiind realizate de grupurile Dedeman, Sonae Sierra, Lion's Head Investments şi MAS Real Estate.
Randamentele investiţionale de referinţă pentru piaţa locală sunt de 6,75% pentru sectorul de retail, 7,25% pentru birouri şi 8,75% pe industrial, în 2019 fiind aşteptată o comprimare a acestora ca urmare a unui interes în creştere din partea potenţialilor cumpărători.
Pe acelasi subiect: