Potrivit studiului, in 2016, 35 de apartamente au fost finalizate in zone rezidentiale de lux precum Kiseleff sau Aviatorilor din Bucuresti, reprezentand 70% din totalul unitatilor finalizate.

La finalul anului 2016, aproximativ 1.000 de apartamente aflate in constructie sunt asteptate a fi livrate in urmatorii doi ani, in partea de centru nord a orasului.

In primul trimestru din 2017, in jur de 140 de apartamente premium si premium plus au fost finalizate, volum de patru ori mai ridicat comparativ cu numarul unitatilor livrate pe parcursul anului 2016.

Per ansamblu, in 2017 sunt programate pentru finalizare in jur de 600 de apartamente premium si premium plus.

Partenerul din cadrul departamentului rezidential al companiei C&W Echinox, Mihaela Pana, sustine ca aceste livrari vin dupa o perioada lunga in care dezvoltatorii nu au mai construit apartamente de lux.

“Dupa perioada de criza apetitul pentru dezvoltari a scazut foarte mult. Cei care au avut terenuri si si-au permis sa le tina le-au pus in conservare. O parte dintre ei si-au pierdut terenurile pentru ca aveau credite bancare si au fost executati.(...) In perioada 2009-2015 s-a construit foarte putin sau nu s-a construit deloc”, a declarat Mihaela Pana, potrivit News.ro.

Aceasta a mai spus ca in perioada mentionata au fost finalizate proiecte care au fost demarate inainte de criza, si nu au mai fost demarate proiecte noi. In schimb, preturile apartamentelor de lux nu au fost afectate atat de mult.

“Incepand cu 2015 lucrurile au inceput sa se aseze. Am simtit o stabilite in piata si o dorinta a dezvoltatorilor de a demara proiecte. (...) In 2016 au fost livrate 35 de apartamente in zona premium plus, adica in zonele deja consacrate precum Aviatorilor, Kiseleff, Primaverii”, a mai completat Pana.

Reprezentantul C&W Echinox a mai spus ca piata de lux s-a fragmentat in ultima perioada.

Pana in 2016, cei care cautau apartamente de lux achizitionau locuinte in zonele clar consacrate premium plus, care au o anumita structura: blocuri mici, cu putine apartamente, 10-12, cu suprafete mari – de minimum 100 de metri patrati, cu preturi de la 2.000-2.500 de euro pe metrul patrat si amplasate in Kiseleff sau Primaverii.

“In parelel, a luat amploare un alt gen de dezvoltare: dezvoltarile de apartamente in imobile inalte care au 10-12 etaje, cu apartamente de dimensiuni mai mici incepand cu 55-60 mp, si sunt amplasate in zona Aviatiei sau Herastrau. Exista o cerere care vine din partea celor tineri care vor un spatiu mic, care au nevoi punctuale, sa fie langa o zona cu metrou, sau langa parc”, a completat Pana, care a mai spus ca aceste zone vor ajunge sa fie aglomerate, dar cei care cumpara apartamente in aceste zone vor prefera aglomeratia, in loc sa petreaca multe ore in trafic.

Daca in 2016 cele mai multe unitati au fost livrate in zonele Kiseleff si Aviatorilor, in 2017 cele mai multe apartamente premium urmeaza a fi livrate in Floreasca si Herastrau, mai reiese din studiu.

La polul opus, Kiseleff, Primaverii si Aviatorillor sunt zonele unde se inregistreaza cea mai mica activitate, doar 10% din unitatile aflate in constructie aflandu-se in aceste zone.

La finalul 2016, aproximativ 70% din unitatile premium si premium plus finalizate in decursul anului au fost tranzactionate. In ceea ce priveste disponibilitatea unitatilor rezidentiale premium si premium plus programate pentru finalizare in 2017 si 2018, aproximativ 40% au fost deja achizitionate.

Cele mai multe apartamente disponibilie pentru vanzare sunt localizate in proiecte ce urmeaza a fi livrate anul acesta, respectiv 60% din totalul unitatilor programate pentru livrare in 2017.

Pentru anul 2018, disponibilitatea apartamentelor este mai redusa, doar 53% dintre acestea fiind la vanzare, la momentul actual.

Zona Primaverii inregistreaza in continuare cel mai ridicat nivel de pret – 3.500 eur/mp construit, in timp ce in zonele Aviatiei si Floreasca, preturile variaza intre 1.700 si 1.950 eur/mp construit.